Επιλογές

Απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης που κατέθεσε η Τερέζα Μέι


Πρόκειται για τη δεύτερη καταψήφιση της πρότασης της βρετανίδας πρωθυπουργού

Καταψηφίστηκε αργά το απόγευμα η Συμφωνία Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων που κατέθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ.

Πρόκειται για τη συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την οποία η Τερέζα Μέι είχε επισημάνει ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το Brexit, σε περίπτωση απόρριψής της.

Τον Ιανουάριο είχε -ξανά- απορριφθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήταν και μάλιστα με τεράστια πλειοψηφία, οπότε απόψε ήταν η δεύτερη συντριπτική ήττα για τη βρετανίδα πρωθυπουργό.

Η πρόταση που τέθηκε προς ψηφοφορία προέβλεπε ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η πρώτη αντίδραση της Ευρώπης

Η δεύτερη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που σύναψαν ΕΕ και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit)», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά μετά την νέα καταψήφιση της Συμφωνίας όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε.

«Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση είναι η 29η Μαρτίου.Πηγή