Επιλογές

Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλε


Γοητεύεται και ο κ. Μητσοτάκης από τον λόγο και τις πρακτικές της ακροδεξιάς

«Σήμερα μίλησε η καρδιά της δημοκρατικής Ελλάδας. Τώρα μιλάνε οι πολλοί». Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας από το γεμάτο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, έδωσε το σύνθημα: «Όλοι μαζί για νίκη στις ευρωεκλογές που θα ανοίξει τον δρόμο για μια μεγάλη στις εθνικές εκλογές, που θα αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ότι είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», τόνισε.

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες εκπροσώπων πολιτικών κινήσεων και προσωπικότητες της Αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου, της κεντροαριστεράς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων και ζήτησαν νέα τετραετία της προοδευτικής διακυβέρνησης. Όλοι οι ομιλητές έτυχαν θερμών χειροκροτημάτων από το γεμάτο Ολυμπιακό Γυμναστήριο, θέτοντας τα διακυβεύματα και την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κάθε μια από τις σημαντικές προκλήσεις που βρίσκονται ενόψει.

Συμπυκνώνοντας τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν σε αυτό το αποψινό μίνι-συνέδριο, όπως το χαρακτήρισε, αλλά σχολιάζοντας και τον παλμό της Συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός το προσδιόρισε ουσιαστικά ως αφετηρία της δημιουργίας μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας για την οποία οι ευρωεκλογές είναι ο πρώτος σταθμός. Τόνισε δηλαδή ότι από εδώ, από την «Πανελλαδική Συνάντηση Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη», δημιουργούμε τις προϋπουθέσεις και για τη μάχη των εκλογών, για μια μεγάλη νίκη που θα στείλει σήμα νίκης των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. «Όλοι μαζί για να κάνουμε πράξη την Ελλάδα των πολλών, την Ευρώπη των λαών». «Φτάνει πια με την προπαγάνδα. Φτάνει πια με το ψέμα. Φτάνει πια με το διχασμό. Τώρα μιλάνε οι πολλοί. Τώρα ενώνουμε δυνάμεις. Τώρα βάζουμε πλώρη για το μεγάλο ταξίδι της νέας εποχής», υπογράμμισε.

Κάλεσε όλους να οργανώσουν σε όλη την Ελλάδα την παρουσία της Προοδευτικής Συμμαχίας παντού, «να μην αφήσουμε να παλινορθωθεί το παλιό πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, την ακροδεξιά και τις συντηρητικές δυνάμεις που έδωσαν πάτημα σε αυτήν για να έρθει στο προσκήνιο απειλητικά.

«Η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση του ότι «η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα». «Η παρουσία σας είναι η πιο αληθινή δημοσκόπηση που δίνει τον παλμό να δώσουμε ενωμένοι και να κερδίσουμε τη μάχη», τόνισε.

Είπε ότι η προοδευτική παράταξη ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας, τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών, απέναντι στον αγώνα των δυνάμεων της συντήρησης, όπως είπε, να γυρίσουν τη χώρα προς τα πίσω, στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας», από διαφορετικές γενιές, πολιτικές καταγωγές και διαδρομές: δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ, τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου, τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων. «Σήμερα ενώνουμε δυνάμεις, στην αρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη», ανέφερε, με φόντο τα κομβικά γεγονότα που αναδιατάσσουν τις πολιτικές προτεραιότητες, όπως είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η Συμφωνία των Πρεσπών, η άνοδος της ακροδεξιάς.

«Ακόμα και σήμερα οι συντηρητικές δυνάμεις κωφεύουν»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, μπροστά σε δομικές αδυναμίες της και ανάφερθηκε στις ευθύνες των συντηρητικών ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων για τις συνέπειες της κρίσης στους λαούς της Ευρώπης, οι οποίες συνεχίζουν να κωφεύουν, παρότι έφεραν απειλητικά στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους, ενώ οι επιλογές τους προκάλεσαν τη μετάλλαξη της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας.

«Η ακροδεξιά είναι πιο συστημική από τους συστημικούς, είναι πολιτικοί απατεώνες»

Είπε ότι «η Ευρώπη αγνόησε τις ιδρυτικές της αξίες και τώρα το σκοτεινό της παρελθόν, επιστρέφει και απειλεί να τα πάρει όλα πίσω», όμως κάποιοι έδωσαν πάτημα στην ακροδεξιά και παριστάνει τον δήθεν αντισυστημικό πόλο. Ωστόσο, όπου διαχειρίζεται εξουσία είναι πιο συστημική από τους συστημικούς, παρατήρησε, για να σημειώσει ότι «εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες, συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργούν το 8άωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις και ενώ λαμβάνουν πόρους από την ΕΕ παριστάνουν τα κοκκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους».

«Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων», σημείωσε.

«Γοητεύεται και ο κ. Μητσοτάκης από τον λόγο και τις πρακτικές της ακροδεξιάς»

Τόνισε πως ο λόγος και οι πρακτικές της ακροδεξιάς ασκούν γοητεία σε μεγάλο μέρος δυνάμεων του ΕΛΚ, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στην πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών. «Μιλώ», συνέχισε, «για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της Ευρωομάδας τους…».

«Η Αριστερά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλε»

Αποδεικνύεται ότι η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά υπέρ του Grexit, είπε. Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, όταν η Δεξιά του Βέμπερ, του Κουρτς, του Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα και πέταγε το μπαλάκι στο Νότο, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «η Αριστερά ήταν αυτή που τελικά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους» και «έκανε το ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής».

«Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός», όχι η ΝΔ, υπογράμμισε.

Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη

Σημείωσε ότι ο εφιάλτης της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη θα τελειώσει, όταν αρχίσουν να τελειώνουν οι ανισότητες και «γι’ αυτό χρειάζεται ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα», που θα βασίζεται στους εξής άξονες:

Κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα (εγγύηση εργασιακών δικαιωμάτων)

-Αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων

-Αμοιβαιοποίηση του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στην Ευρωζώνη (ευρωομόλογα)

– Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου.

– Ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις.

– ‘Αμεση συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των Στόχων της Ένωσης ως το 2050.

– Διεύρυνση της δημοκρατίας (θεσμοί για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία).

«Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στον Βέμπερ, στην Ευρώπη των Μνημονίων και του εθνικισμού»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η Ακροδεξιά είναι αντίθετη ακριβώς σε αυτά τα σημεία και το αντικοινωνικό της όραμα εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν, κ. Βέμπερ, «ο οποίος έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του». Συνεπώς, τόνισε «ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο ανθέλληνα Βέμπερ», «σημαίνει ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού».

«Ακροδεξιός παροξυσμός και πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη»

Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη, μίλησε για διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ένα κόμμα «που έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού, που πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news, λάσπη». «Θα δώσουμε τη μάχη με ένα οικονομικό κατεστημένο που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα», όχι μόνο με τον κ. Μητσοτάκη, σχολίασε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι δεν αναφέρεται φωναχτά στο πρόγραμμα του «μην τυχόν και ακούσει ο λαός και ανατριχιάσει», «αλλά όσο χρειάζεται για να ακούν οι χορηγοί του».Σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι βαθιά αντιλαϊκό, περιγράφοντας ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης με: ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της εργασίας, συρρίκνωση των μισθών, διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου, διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και θέσπιση ασφαλιστικού Πινοσέτ, απολύσεις στο δημόσιο, επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο, που θα έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία, στη παιδεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Υποστήριξε ότι επειδή αυτό το πρόγραμμα προκαλεί ανατριχίλα στις λαϊκές τάξεις, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή σε αυτές μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς και του εθνικισμού.

Ρητορική στην οποία, όπως είπε, έχουν ρίξει όλα τα χαρτιά τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«’Αθλια εμμονή στα περί συναλλαγής»

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες της κατηγορίες της ΝΔ περί «προδοσίας» της ιστορίας της Μακεδονίας, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφερόμενος σε όλα τα αποτελέσματα που ήδη έχει παράξει, όπως και στη συμβολή της για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων, όπως επισήμανε.

Είπε ότι «όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο στην Ευρώπη, ακόμη και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής δεξιάς προτείνουν την επιβράβευσή της Συμφωνίας με νόμπελ ειρήνης» και σχολίασε πως «η άθλια εμμονή του κ. Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής του Μακεδονικού με τις συντάξεις, ξεπερνάει τη ρητορική της ακροδεξιάς και τον κατατάσσει ισότιμα στο πλάι των Ευρωπαίων ηγετών της, της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν» και πως το χειρότερο ολίσθημα του ήταν η επιμονή του να μη πεί ούτε μια κουβέντα στη Βουλή για τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τις επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες εναντίον των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία.

«Είμαστε εδώ για να υψώσουμε τοίχο στη Χρυσή Αυγή και στις φασιστικές συμορίες που σπέρνουν το τρόμο στους αδύναμους», «στην Ελλάδα των χιλιάδων νεκρών ηρώων, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ναζιστικό κόμμα δεν έχει θέση». Η Χρυσή Αυγή θα ξαναγυρίσει εκει που της αξίζει, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας!», σημείωσε.

«Με σημαντικές κατακτήσεις, συνεχίζουμε στον αγώνα για τη νέα εποχή»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται με σημαντικές κατακτήσεις, στον αγώνα για τη νέα εποχή. «Δώσαμε μεγάλες μάχες, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, όμως δικαιωθήκαμε», τόνισε μιλώντας για την έξοδο από τα μνημόνια «με την κοινωνία όρθια», απαριθμώντας τα νομοσχέδια για την κοινωνική στήριξη, την υγεία, την εργασία.

Έδωσε το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης αναφερόμενος σε: παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Τόνισε δε ότι αυτή θα γίνει πράξη όταν τον Οκτώβρη στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική Συμμαχία λάβει την εντολή για νέα τετραετία.

Σημείωσε ότι αυτές είναι παρεμβάσεις για την Ελλάδα των πολλών και πως η χώρα «δεν μπορεί να υποτάσσεται στην κυριαρχία των λίγων».

«Ενώνουμε δυνάμεις για να μην επιστρέψουν αυτοί που λεηλάτησαν τη χώρα», «στόχος μας η νίκη στις ευρωκελογές»

«Αυτό είναι το όραμα που μοιράζεται η Αριστερά με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι το πολιτικό όχημα για να το υλοποιήσουμε», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι ο λόγος που «ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας» είναι «για να μην αφήσουμε καμία κερκόπορτα ανοιχτή που θα επιτρέψει την επιστροφή όσων λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη πατρίδα μας». Σήμερα, είπε, «βάζουμε το πρώτο λιθαράκι σ’ αυτή την κατεύθυνση.

«Αυτή είναι η δικιά μας πατρίδα. Η προοδευτική Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Πατρίδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι οι άνθρωποι της και όχι οι κραυγές των πατριδοκάπηλων, είναι εκεί που οι πολλοί μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι εκεί που οι πολλοί υποφέρουν για να ευημερεί η ελίτ, εκεί που οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και όχι που ξεζουμίζονται για 12ωρα με 300 ευρώ, εκεί που η υγεία και η παιδεία είναι καθολικό δικαίωμα και όχι εκεί που είναι προνόμιο των λίγων, εκεί που όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και όχι εκεί που οι νόμοι γράφονται κατά παραγγελία των ισχυρώ, εκεί που η νέα γενιά έχει προοπτική και μπορεί να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή και όχι εκεί που αντιμετωπίζεται ως πλεονάζον προσωπικό σε χρεοκοπημένη επιχείρηση, εκεί που η διαφορετικότητα είναι πλούτος και όχι αντικείμενο διακρίσεων και ρατσισμού, εκεί που το μέλλον της το ορίζει ο ίδιος ο λαός και όχι εκεί που βασιλεύει το ψέμα, η προπαγάνδα και τα στημένα παιχνίδια.

«Τώρα μιλάτε εσείς, οι νέες και οι νέες»

Τονίζοντας τη σημασία των ευρωεκλογών, είπε ότι απάντηση θα δώσουν οι νέες και οι νέοι για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και τις αρχές του 21ου αιώνα, σε αυτούς που ψηφίζουν για πρώτη φορά, τους είπε ξεκάθαρα: «Κρατάτε στα χέρια σας τα κλειδιά των εξελίξεων», «η Ελλάδα και η Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ελλάδα και η δική σας Ευρώπη», «τώρα λοιπόν μιλάτε εσείς, το δικαίωμα της ψήφου το έχετε εσείς στα χέρια σας, οι φίλοι σας, οι συμμαθητές σας, οι συμφοιτητές σας, οι συνάδελφοι σας». Τους κάλεσε να μην κάνουν τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία τους από την κάλπη για να μπορέι την επόμενη μέρα να μιλά εξ ονόματός τους.

Το μήνυμα του προς τους νέους ευθύ: «το 2015 κάνατε πράξη το ‘Πρώτη φορά Αριστερά’, ξανά λοιπόν στην κάλπη, για να μην ξαναγυρίσει πίσω η χώρα».Πηγή