Κόσμος

Ισχυρή η ζήτηση του ελληνικού δεκαετούς- Εύσημα Ντράγκι για τις χρηματοδοτικές συνθήκες


Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα διευρύνουν τα κέρδη τους καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ξεπέρασαν σε απόδοση τα υπόλοιπα περιφερειακά ομόλογα, εν μέσω θετικού κλίματος μετά την ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι για διοχέτευση περισσότερων κινήτρων στην οικονομία. Η απόδοση του δεκαετούς κατρακύλησε στο 2,598%, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Μάιο του 2014 χάρη στον θετικό αντίκτυπο του QE, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του στον ευρωβουλευτή, Νίκο Χουντή.

«Χάρη στον θετικό αντίκτυπο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), σημαντικές βελτιώσεις στις χρηματοδοτικές συνθήκες σημειώθηκαν και σε χώρες, τα ομόλογα των οποίων δεν ήταν επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος», σημειώνει ο Ντράγκι στην επιστολή, προσθέτοντας: «Σχετικά, αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα αποτελέσματα από το APP, βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έγινε θετικός ξανά (ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,7% τον Μάρτιο του 2019 έναντι -4,5% τον Μάιο του 2014) και τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων μειώθηκαν κατά περίπου 200 μονάδες βάσης (δύο ποσοστιαίες μονάδες) από τον Μάιο του 2014.

«Συνολικά, τα μη τυπικά μέτρα μας συνέβαλαν σε μία πιο ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στα επιτόκια χορηγήσεων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και σε κάθε μεγέθους επιχειρήσεις», πρoσθέτει.

Σε πτώση το Ευρώ

Ράλι σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές ενώ σημαντική πτώση κατέγραψε το Ευρώ σήμερα ως αντίδραση στα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα νέων μειώσεων των επιτοκίων ή αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Στις 11:45 ώρα Ελλάδας, το ευρώ κατέγραψε πτώση 0,24% στο 1,1191 δολάριο καθώς ο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της εάν ο πληθωρισμός δεν επανέλθει στους στόχους.

Οι ενδείξεις αυτές έρχονται μια ημέρα πριν την πολυαναμενόμενη απόφαση πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), για την οποία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι ο ομόλογος του Ντράγκι, ο Τζερόμ Πάουελ, πιθανόν θα προετοιμάσει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Ο Τραμπ καταφέρεται εναντίον δηλώσεων του Ντράγκι

«Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε ότι μπορεί να έρθουν περισσότερα μέτρα οικονομικής τόνωσης, κάτι που αμέσως έριξε το Ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας αδίκως ευκολότερο γι’ αυτούς να ανταγωνίζονται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κάνουν αυτό χωρίς αντίδραση εδώ και χρόνια, μαζί με την Κίνα και άλλους», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Ο αντίκτυπος των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές στην Κίνα ήδη αποτυπώνεται στην Ευρώπη με τη γερμανική εταιρία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Siltronic να προειδοποιεί ότι η διαμάχη θα πλήξει τις πωλήσεις και την κερδοφορία της.

Η εξέλιξη αυτή έπληξε τις ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας αλλά η απότομη αντιστροφή της σημερινής πορείας του ευρώ και οι ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων οδήγησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX σε άνοδο κατά 0,7% στις 11:37 ώρα Ελλάδας.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο 0,6%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 0,7%.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση 0,2% σήμερα λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, αν και οι απώλειες ήταν συγκρατημένες εξαιτίας της έντασης στη Μέση Ανατολή ύστερα από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας εναντίον δεξαμενοπλοίων.

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή