Πολιτική

Το ρίσκο Τσίπρα: Σε τι ελπίζει


Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Διχασμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του, σχετικά με τη διαφαινόμενη απόφαση του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει σε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Οι υπερασπιστές του σεναρίου των εκλογών του Μαΐου εντός του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για κίνηση που ενέχει μεγάλο ρίσκο, καθώς θεωρούν ότι ένα κακό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, θα οδηγήσει μετά την 26η Μαΐου σε πολιτικές εξελίξεις που δεν θα ελέγχει το Μαξίμου. Φοβούνται ότι ο χάρτης των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών την 27η Μαΐου (τα πολιτικά συμπεράσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξάγονται κατά την πρώτη Κυριακή) δεν θα είναι διαχειρίσιμος για τον κ. Τσίπρα.

Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, υποστηρίζουν ότι με τις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός – οι οποίες δεν απέχουν από αυτές που έχουν δημοσιευτεί – ήταν και συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει την απόφαση να πάει σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο και όπως έχουν κάνει πολλοί προκάτοχοί του στο Μαξίμου, επιμηκύνει το βίο της κυβέρνησης όσο μπορεί, ελπίζοντας ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν όσο πηγαίνουμε προς τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι ορισμοί των διοικήσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων όπως και ο ορισμός του Επιτρόπου που παραμένουν πάντα δυνατά χαρτιά υπέρ του σεναρίου του Οκτωβρίου, ενώ οι φανατικοί υποστηρικτές του Πρωθυπουργού περιμένουν και κάτι άλλο για να αλλάξει – όπως οι ίδιοι λένε – το κλίμα. Να πάρει ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Ζάεφ το Νόμπελ Ειρήνης, στις αρχές του Οκτωβρίου.

Οι εκλογές τον Οκτώβριο, είναι πλέον και η πιο πιθανή εκδοχή των πραγμάτων, καθώς είναι πλέον πολύ λιγοστές οι πιθανότητες προκήρυξης των πρόωρων εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές (τυπικά ο κ. Τσίπρας έχει δικαίωμα να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές ως και την 4η Μαΐου, 20 ημερολογιακές ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους).

Ο Πρωθυπουργός είπε και στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ 1 ότι συνεχίζει να δέχεται εισηγήσεις για να κάνει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το κύμα των μετρήσεων του Απριλίου – όπως αυτό του Μαρτίου και του Φεβρουαρίου που προηγήθηκαν –  καταγράφουν τάση μείωσης της ψαλίδας με τη Ν.Δ., όπως περίμενε ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του.

Σε τι ελπίζει ο κ. Τσίπρας

Εφόσον οριστικοποιηθεί το σενάριο του Οκτωβρίου και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι απαγορευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ,  ο κ. Τσίπρας θα ηγηθεί μίας μακράς προεκλογικής εκστρατείας, με στόχο να κάνει τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου ντέρμπι. Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ 1, ποντάρει πολλά στο «προεκλογικό καλάθι» που θα ετοιμάσει σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και σκοπεύει να το παρουσιάσει μετά το Πάσχα.

Προϋπόθεση είναι στις ευρωεκλογές να έχει καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες για το κόμμα του και να μικρύνει την ψαλίδα με τη Ν.Δ., στόχος που περνά μέσα από τη δραματική συρρίκνωση του ποσοστού του Κινήματος Αλλαγής.

Στην Κουμουνδούρου λένε ότι αν η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές δεν είναι μεγάλη, τότε τους μήνες που απομένουν ως τον Οκτώβριο θα επικρατήσει κόπωση στη Νέα Δημοκρατία που λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό σε συνθήκες άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Ελπίζουν ακόμα ότι η Ν.Δ. θα δεχθεί πλήγματα από τα αντάρτικα ψηφοδέλτια σε πολλούς δήμους και έτσι θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στον κομματικό μηχανισμό αλλά και την κομματική βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, πέραν των σεναρίων της ανατροπής, αφήνουν και σενάρια «ελεγχόμενης ήττας» να διαρρεύσουν. Όπως ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά δεν θα πάρει αυτοδυναμία, η εκλογική νίκη θα αποδειχθεί «πύρρειος» και θα αναδειχθούν ρήγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. που θα στοιχίσουν την κυβερνητική της θητεία. Το γνωστό και ως σενάριο της δεξιάς παρένθεσης, το οποίο πριν λίγους μήνες ήταν βασισμένο στην αδυναμία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας,  μετά το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση και την ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τώρα ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης το «σερβίρει» με το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ. και τους κραδασμούς που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο εσωτερικό της.Πηγή