Αγροτικά Νέα

Αντιθέσεις: Μυκήνες


Είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά κάθε φυσικό φαινόμενο που έχει συμβεί σε αυτόν τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι επίσης σύνηθες το φαινόμενο οι προσπάθειες αυτές να… καταπνίγονται από την πυροσβεστική, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά. Διότι στις Μυκήνες το μόνο που συνέβη είναι να ξεσπάσει μία μικρής έκτασης πυρκαγιά, που εξαιτίας της αλλαγής του ανέμου έφτασε και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση, με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο άμεσα, αποτελεσματικά και συντονισμένα, τόσο με επεμβάσεις από αέρος, όσο και από το έδαφος.

Αυτό ακριβώς κατέδειξαν και οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι οποίες όμως λοιδορήθηκαν από την αντιπολίτευση, εν τη απουσία πολιτισμού ούτε στον λόγο, ούτε και στις πράξεις της. Διότι, η υπουργός δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την αλήθεια, ότι κάηκε κυρίως δασική έκταση και πουρνάρια και πως το μνημείο των Μυκηνών είναι ασφαλές. Αν δεν ήταν, εξάλλου, δεν θα άνοιγε εκ νέου για το κοινό μόλις λίγα 24ωρα μετά την πυρκαγιά. «Ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη μικρές απώλειες. Το μουσείο δεν κινδύνευσε καθόλου, η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη, δεν τα άγγιξε η φωτιά», τόνισε ξεκάθαρα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα, λοιπόν, που βγαίνει από αυτή την αήθη επίθεση της αντιπολίτευσης; Ότι ο φθόνος φθείρει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, κουβαλώντας ακόμα στην πλάτη του το βάρος της ευθύνης για το Μάτι και τη Μάνδρα, δεν αντέχει να βλέπει την κυβέρνηση να νικάει σε όλα τα μέτωπα, ακόμα και ενάντια στα ακραία φυσικά φαινόμενα. Φάνηκε στην Εύβοια, φάνηκε και στις Μυκήνες, και αυτό έξυσε αριστερές πληγές, με αποτέλεσμα οι στρατευμένοι στην Αριστερά δημοσιογράφοι να μη διστάσουν ακόμα και το μαύρισμα από τη φυσική φθορά της Πύλης των Λεόντων να το βαφτίσουν απόρροια της πυρκαγιάς. Είναι το λιγότερο οξύμωρο, άλλωστε, να μιλάνε για μαύρο χώμα και μαύρες πέτρες, αυτοί που πολλάκις μαύρισαν την ψυχή χιλιάδων Ελλήνων με την ανικανότητά τους.

Ε.Κ.

Η πυρκαγιά που έκανε κρανίου τόπο έναν από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους και από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης της Ελλάδας, την αρχαία πόλη των Μυκηνών, εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, που για ακόμη μία φορά αναγκάστηκε να καταφύγει στον καλο…λαδωμένο μηχανισμό της λίστας Πέτσα, ώστε να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν έγινε και τίποτα. «Οι Μυκήνες δεν κάηκαν, λίγο το πούσι τους άρπαξε», δήλωσε η υπουργός -κατά του- Πολιτισμού, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Την ώρα που διεθνή μέσα, ευρωπαϊκά και όχι μόνο, είχαν εκτενή ρεπορτάζ για την πυρκαγιά, τα ελληνικά ΜΜΕ τηρούσαν σιγήν ιχθύος, για να μην αμαυρώσουν τη φήμη της κυβέρνησης ή, ακόμα χειρότερα, επιστράτευαν επιχειρηματολογία δημοτικού για να υπερασπιστούν τον έμμεσο εργοδότη τους. «Παρότι ο θολωτός τάφος από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά έχει ονομαστεί “Θησαυρός του Ατρέα” ή/και “Τάφος του Αγαμέμνονα”, είναι γνωστό πως και ο Ατρέας και ο Αγαμέμνων υπήρξαν μυθικά πρόσωπα. Επομένως, οι κραυγές “κάηκε ο τάφος του Αγαμέμνονα” μόνο ως γραφικές μπορούν να αντιμετωπιστούν», έγραφε χαρακτηριστικά γνωστή ιστοσελίδα που πήρε το βάρος της σε χρυσάφι από τη λίστα Πέτσα, και τώρα επιστρέφει τη χάρη.

Όσο και να προσπαθούν όμως, το μεγαλύτερο ερώτημα αδυνατούν να το απαντήσουν. Πώς μία κυβέρνηση που υμνεί τον τουρισμό και βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αυτόν, αφήνει τον τουρίστα να αντικρίσει ένα μαύρο τοπίο, με μόνιμη μυρωδιά καμένου; Τι εικόνα δείχνει προς τα έξω, για τη χώρα, οι τουρίστες να πρέπει αντί για περίπατο στην αρχαία πόλη των Μυκηνών, να επισκέπτονται έναν τόπο βγαλμένο από ταινία τρόμου; Πώς μπορεί μία κυβέρνηση να κρατήσει ασφαλείς και χαρούμενους τους τουρίστες, όταν δεν μπορεί να κρατήσει ασφαλή την ίδια την Ιστορία της; Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Καμένα δέντρα, κάρβουνα, μαύρο χώμα που ακόμα καπνίζει. Οι συνέπειες της κρατικής ολιγωρίας και της συγκάλυψης ευθυνών, ως είθισται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ξεπερνάνε για ακόμη μία φορά τα εθνικά μας σύνορα και ρεζιλεύουν -για ακόμη μία φορά- τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ε.Σ.

Πηγή