Αγροτικά Νέα

Από τις καλύτερες σεζόν των τελευταίων ετών


Σε μια χρονιά που η συγκυρία της πανδημίας έθεσε τα προϊόντα ντομάτας μεταξύ των ταχύτερα κινούμενων ειδών διατροφής στην παγκόσμια αγορά, ο καιρός στην Ελλάδα στάθηκε σύμμαχος για την καλλιέργεια βιομηχανικής, η οποία απέδωσε με βαθμό «λίαν καλώς», τόσο σε επίπεδο αποδόσεων, όσο και σε επίπεδο ποιότητας στην Ηλεία και στη Θεσσαλία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «ΥΧ», η γεωπόνος της KYKNOΣ, Μαριλένα Παπαθεοδώρου, «για την Ηλεία φέτος ήταν μια χρονιά υπεραποδόσεων. Ειδικά τα πρώιμα χωράφια έφτασαν στους 15 και 16 τόνους το στρέμμα.

Οι όψιμες δεν σημειώνουν τέτοιες αποδόσεις, αλλά περιμένουμε κανονικά 10 τόνους. Λόγω της έντονης παρουσίας της Tuta φέτος στις όψιμες καλλιέργειες, τελικά πήραμε λιγότερες ντομάτες, ακόμα και 7 τόνους, αναλόγως της δυναμικότητας του κάθε παραγωγού. Η απώλεια, όμως, αντισταθμίζεται από τις μεγάλες αποδόσεις των προηγούμενων φυτεύσεων». Η ίδια η εταιρεία, ας σημειωθεί, έχει ήδη υπερκαλύψει τον στόχο των 50.000 τόνων πρώτης ύλης που είχε θέσει.

Σε επίπεδο ποιότητας, τα brix κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα: «Στα ειδικά προϊόντα, ολόκληρη αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη, ήμασταν πάνω από 5 brix. Εάν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν η έντονη παρουσία της Tuta στις όψιμες καλλιέργειες, που υποβαθμίζει το προϊόν και χάνει χρήματα ο παραγωγός, γιατί είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των ελαττωματικών καρπών, όλη την άλλη περίοδο τα brix κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και το ποσοστό σκάρτης ντομάτας ήταν χαμηλό», κατέληξε η κα Παπαθεοδώρου.

Αποδόσεις πάνω από τον μέσο όρο υπολογίζει ο ΘΕΣΤΟ

Για μια πολύ καλή σεζόν παραγωγικά και ποιοτικά και για τον Nομό Λάρισας, όπως και για την Ηλεία, κάνει λόγο ο Γιώργος Δρόσος, μέλος της διοίκησης του συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ. Ο μεγάλος όγκος του υπολοίπου της συγκομιδής πλέον είναι στο Κιλελέρ, στη Χάλκη και στα Φάρσαλα, ενώ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η συλλογή και από τις άλλες περιοχές (Λιβαδειά, Τρίκαλα και Καρδίτσα). Σύμφωνα με τον κ. Δρόσο, «εάν εξαιρέσουμε επιμέρους ζημιές από χαλάζι και πλημμυρικά φαινόμενα, οι παραγωγές είναι υψηλές. Ευελπιστούμε ότι θα ξεπεράσουμε τον μέσο όρο του συνεταιρισμού, που είναι οι 10 τόνοι το στρέμμα. Η ντομάτα φέτος είναι πολύ καλή και ποιοτικά. Σε γενικές γραμμές, η χρονιά φέτος ευνόησε την καλλιέργεια, περιορίζοντας τα ελαττώματα και τις ξένες ύλες».

Για μία από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας πενταετίας, με αποδόσεις από 9 μέχρι 13 τόνους το στρέμμα και με τα brix να κυμαίνονται μεταξύ 4,3 και 5,2 μονάδων, κάνει λόγο από την πλευρά του και ο διαχειριστής της Ομάδας Παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Παναγιώτης Καλογιάννης.

Συμπλήρωσε ότι κάποιες ντομάτες είχαν απώλεια σε ποιότητα, «γιατί έπεσαν όλες μαζί στις παραδόσεις, κάτι το οποίο περιμέναμε, καθώς λόγω των βροχών είχαν φυτευτεί πολλά στρέμματα μαζί, αλλά, σε γενικές γραμμές, η φετινή ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές».

Πηγή