Πολιτική

Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Η ΕΕ πρέπει να συντονιστεί καλύτερα για τον κορωνοϊό | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι δηλώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι το πρώτο θέμα που συζητήθηκε σήμερα ήταν ο συντονισμός σχετικά με την COVID-19 και ότι οι ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν πιο στενά σε θέματα όπως η πρόσβαση σε εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται «κοινό αγαθό». Οι ηγέτες θα επιστρέψουν στο θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής, είπε.

Ο Μισέλ για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν σαφείς προτεραιότητες για την ψηφιακή και την ενιαία αγορά, δήλωσε επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Είχαμε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τη συνεχιζόμενη διαδικασία διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό που έχουμε αποφασίσει τον Ιούλιο» σχετικά με τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης του μπλοκ, συνέχισε ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι είναι «απαραίτητο» να επιτευχθούν αυτό που αποφασίστηκε και ότι υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση» για πρόοδο και εφαρμογή τόσο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού όσο και του ταμείου ανάκαμψης.

Το Brexit στο επίκεντρο μίας άλλης Συνόδου Κορυφής

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες είχαν μία σύντομη ενημέρωση σχετικά με το Brexit από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιερν και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας.

Ο Μισέλ είπε ότι το Brexit θα είναι στο επίκεντρο μιας άλλης συνόδου κορυφής σε μερικές εβδομάδες, προσθέτοντας ότι η θέση της ΕΕ ήταν εντελώς ενοποιημένη. «Θα λάβουμε υπόψη τις πιθανές εξελίξεις από σήμερα μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο Michel. «Εμπιστευόμαστε την Επιτροπή και εμπιστευόμαστε τον Μισέλ Μπαρνιέ».

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρέπει να συντονιστεί καλύτερα για τον κορωνοϊό

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παίρνοντας τον λόγο είπε ότι η κατάσταση του κορωνοϊού ήταν ανησυχητική και η ΕΕ πρέπει να «παραμείνει πολύ συγκεντρωμένη» για να αποφύγει την επιστροφή στην προηγούμενη «τρομερή κατάσταση».

Τόνισε ότι τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στο συντονισμό των εκτιμήσεών τους για την κατάσταση και των μέτρων που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Χαρακτήρισε ωστόσο θετικό το γεγονός ότι οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν να αφιερώσουν χρόνο στο πώς θα δοθεί συλλογική απάντηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί εάν κράτη-μέλη και θεσμοί είναι μαζί. Επιπροσθέτως σημείωσε, ότι η πρόοδος στα εμβόλια είναι το κλειδί, ενώ συζητήθηκε και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί όταν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια.

Για την ψηφιακή καινοτομία

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ έχει ακόμη πολύ δρόμο για την ψηφιακή καινοτομία την επόμενη δεκαετία. Περιέγραψε επίσης τρεις βασικούς πυλώνες στην ψηφιακή στρατηγική της Επιτροπής – βιομηχανικά δεδομένα, Τεχνητή Νοημοσύνη και ψηφιακή υποδομή.

Πηγή