Πολιτική

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πάνω από 7 στους 10 θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό -Στο 16% η «ψαλίδα» Νέας Δημοκρατίας με ΣΥΡΙΖΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ για την πολιτική επικαιρότητα, τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό.

Υποχώρηση της «εμβολιοφοβίας» στη χώρα μας καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.  Πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν πλέον ότι θα εμβολιαστούν, ενώ πάνω από 6 στους 10 θα εμβολιαστούν  το συντομότερο δυνατόν.

Πάντως, στην κοινή γνώμη επικρατεί ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ωστόσο η πλειοψηφία θέλει ελάφρυνση περιορισμών και άνοιγμα δραστηριοτήτων, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα. 

Πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το αν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει σίγουρα ναι (49%) ή μάλλον ναι (25%) έναντι 67% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου, ενώ 21% συνολικά απαντά μάλλον όχι (11%) και σίγουρα όχι (10%) έναντι 29% στην προηγούμενη έρευνα.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο το 37% των ερωτηθέντων έλεγαν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, έναντι του 40% τον Δεκέμβριο και του 49% τον Ιανουάριο.

Πατήστε εδώ για τα ευρήματα της δημοσκόπησης αναλυτικά

Μάλλον ναι στον εμβολιασμό έλεγε το Νοέμβριο το 27% των ερωτώμενων, όπως και το Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό ανήλθε στο 25%. Μάλλον όχι στον εμβολιασμό δήλωνε το Νοέμβριο το 16%, το Δεκέμβριο το 15% των ερωτώμενων και τον Ιανουάριο το 11%. 
Απόλυτα αρνητικοί στον εμβολιασμό ήταν το Νοέμβριο το 14%, όπως και το Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό έπεσε στο 10%.

Πάνω από 6 στους 10 θα εμβολιαστούν το συντομότερο

Στο ερώτημα πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το 63% συνολικά απαντά το συντομότερο δυνατό (47%) ή μετά από 2 με 3 μήνες (16%), έναντι 57% συνολικά στη δημοσκόπηση Δεκεμβρίου. Το 22% των ερωτώμενων απαντά αρκετά αργότερα (έναντι 24%), ενώ το 11% δηλώνει ποτέ (έναντι 15% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση).

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού 

Στο ερώτημα πόσο σας ανησυχούν οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, το 58% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (29%) και αρκετά (29%), το 20% απαντά μέτρια, και το 20% λίγο (9%) και ελάχιστα με καθόλου (11%).

Η πλειοψηφία θέλει ελάφρυνση περιορισμών/άνοιγμα δραστηριοτήτων

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης και άλλων περιορισμών ή το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων στη χώρα μας με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 55% συνολικά απαντά σίγουρα ναι (20%) ή μάλλον ναι (35%), ενώ το 39% απαντά μάλλον όχι (30%) και σίγουρα όχι (9%).

Η ΝΔ μπροστά με 16 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερό προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία (39%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (23%) στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων), σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.

Στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του 2019, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι εισροές νέων ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα είναι μεγαλύτερες. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44%.

Στα ελληνοτουρκικά καταγράφεται η απαισιοδοξία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Πάντως, περίπου 6 στους 10 εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η προεδρία Μπάιντεν θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας.

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή: ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 23%, ΚΙΝΑΛ 7,5%

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ25 είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,5% των ερωτηθέντων, ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι/δεν ξέρουν/δεν απαντούν.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37% (έναντι 38% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 22% (από 23%) του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να φτάνει στις 15 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ 25 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7% των ερωτηθέντων, 5% δηλώνει λευκό άκυρο ή αποχή, ενώ 8,5% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (έναντι 45% στο προηγούμενο γκάλοπ του Δεκεμβρίου), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24% (έναντι 25%), με τη διαφορά να παραμένει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Πιο ελκυστική η Νέα Δημοκρατία

Το 8% του 37% που σημειώνει η ΝΔ  στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 29% από συσπείρωση πρώην εκλογέων. Αντίστοιχα, το 3% του 22% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 19% από συσπείρωση πρώην εκλογέων.

Ελληνοτουρκικά: Απαισιοδοξία για τις διερευνητικές, αλλά…

Αναφορικά με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και το εάν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, το 17% δηλώνει «σίγουρα ναι» (2%) και «μάλλον ναι» (15%), ενώ το 76% απαντά «μάλλον όχι» (46%) και «σίγουρα όχι» (30%).

Αισιοδοξία για Μπάιντεν

Στην ερώτηση εάν η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας στα ελληνοτουρκικά, το 59% των ερωτώμενων απαντά «σίγουρα ναι» (14%) ή «μάλλον ναι» (45%), ενώ το 33% απαντά «μάλλον όχι» (23%) ή «σίγουρα όχι» (10%).

Διαβάστε εδώ τη δημοσκόπηση για τα πολιτικά ζητήματα

Πηγή