Τεχνολογία

Επικείμενη «επίθεση» της ΕΕ κατά των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, με σκληρότερους κανόνες


Οι αρχές της ΕΕ ετοιμάζουν μια «hit list» με μέχρι και 20 μεγάλες εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου – μεταξύ των οποίων πιθανότατα θα περιλαμβάνονται κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ όπως το Facebook και η Apple- όπου θα επιβληθούν νέοι και πολύ πιο αυστηροί κανόνες, για να περιοριστεί η ισχύς τους στην αγορά, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρουν οι FT, στο πλαίσιο των σχεδίων αυτών μεγάλες πλατφόρμες που θα βρίσκονται στη λίστα θα πρέπει να συμμορφωθούν σε πολύ αυστηρότερους κανόνες από ό,τι οι μικρότεροι ανταγωνιστές τους- και οι κανόνες αυτοί θα περιλαμβάνουν νέους κανόνες που θα αναγκάζουν τις μεγάλες εταιρείες να διαμοιράζονται δεδομένα με ανταγωνιστές τους και υποχρέωση για περισσότερη διαφάνεια ως προς τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουν πληροφορίες.

Η λίστα αυτή θα συνταχθεί με βάση μια σειρά κριτηρίων, όπως το μερίδιο αγοράς όσον αφορά στα έσοδα και ο αριθμός των χρηστών- κάτι που σημαίνει πως μάλλον θα συμπεριληφθούν μεγάλοι «παίκτες» όπως το Facebook και η Google. Επίσης, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και εταιρείες οι οποίες κρίνονται τόσο ισχυρές ώστε οι ανταγωνιστές τους να μην μπορούν να δραστηριοποιούνται χωρίς να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο προσπαθειών από τις Βρυξέλλες για να πιεστούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech) να αλλάξουν τις πρακτικές τους χωρίς να λάβει χώρα κάποια ολοκληρωμένη έρευνα. Οι προτάσεις είναι ακόμα υπό συζήτηση και θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα νέο πλαίσιο κανόνων για την αποδυνάμωση των ισχυρών πλατφορμών, με την ΕΕ να φαίνεται να επιδιώκει να πάει πέρα από τα «απλά πρόστιμα», που συχνά φαίνονται να εκλαμβάνονται πλέον ως μέρος του κόστους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντ’αυτού, αναφέρουν οι FT, οι Βρυξέλλες φαίνονται να επιδιώκουν τη δυνατότητα να κινούνται γρήγορα ώστε να αναγκάζουν εταιρείες όπως η Amazon και η Apple παρέχουν επαρκή πρόσβαση σε ανταγωνιστές και μοιράζονται δεδομένα μαζί τους- ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις η ΕΕ ενδεχομένως να ασχοληθεί και με δομικά ζητήματα, πιέζοντας για διάσπαση εταιρειών ή πώληση μονάδων που φαίνονται να λειτουργούν αθέμιτα.

Την προηγούμενη εβδομάδα σκληρή επίθεση κατά της αποκαλούμενης «Big Tech» αποτέλεσε αναφορά επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ  η οποία εξέτασε ζητήματα περί κατάχρησης ισχύoς από τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας.

Η 449 σελίδων αναφορά είναι ιδιαίτερα σκληρή και αποτελεί το αποτέλεσμα μιας εκτενούς έρευνας του Κογκρέσου στη βιομηχανία τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, συστήνει δραστικές αλλαγές στους νόμους περί antitrust/ αθέμιτου ανταγωνισμού, και περιγράφει δεκάδες περιπτώσεις όπου οι εταιρείες προέβησαν σε κατάχρηση της ισχύος τους, αποκαλύπτοντας εταιρικές κουλτούρες με στόχο να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για τη διατήρηση της κυριαρχίας τους σε μεγάλο κομμάτι του Ίντερνετ.

Πηγή