Πολιτική

Επιστολή 53 Γερμανών και Ελλήνων ευρωβουλευτών προς τη Μέρκελ -Για να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων προς την Τουρκία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Με επιστολή τους προς την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, οι ευρωβουλευτές της Γερμανίας, αλλά και της Ελλάδας (πλην ΚΚΕ) απευθύνουν έκκληση στη Γερμανία να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία.

Σε ανάρτηση στο Twitter, η Χάνα Νέουμαν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας, κοινοποιεί την επιστολή αυτή που υπογράφουν 36 Γερμανοί και 17 Έλληνες ευρωβουλευτές. Η πρωτοβουλία έρχεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής, όπου η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις της απέναντι στην Τουρκία.

Στην επιστολή επισημαίνεται η προκλητική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τονίζεται πως η Άγκυρα έχει απειλήσει ακόμη και με στρατιωτική απάντηση την Ελλάδα και την Κύπρο. Ωστόσο, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου εκτιμούν πως για την ώρα δεν διαφαίνεται η λήψη αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από τους «27».

Ανησυχία ευρωβουλευτών για τις ενέργειες της Τουρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, το Βερολίνο να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων τα οποία παράγονται στη Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία, προς την Άγκυρα.

«Ανησυχούμε έντονα εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας για στρατιωτική δράση έναντι κρατών μελών της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο και εκφράζουμε φόβους πως η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρατεύσει τα γερμανικά υποβρύχια σε αυτή τη σύρραξη» αναφέρει η επιστολή που συνυπογράφουν 53 ευρωβουλετές.

Διαβάστε την
επιστολή των ευρωβουλευτών προς την
Άνγκελα Μέρκελ

«Αξιότιμη Καγκελάριε,
υπό το φως των συνεχιζόμενων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ως μέλη της γερμανικής και ελληνικής αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να παύσει άμεσα την εξαγωγή γερμανικών υποβρυχίων, εξαρτημάτων και τμημάτων τους καθώς και σχετικές δραστηριότητες συντήρησης.

Η έκκλησή
μας ακολουθεί το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου
της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 αναφορικά με την
εξαγωγή όπλων (Κοινή θέση 2008/944/CFSP
παρ. 17) το οποίο «καλεί για όσο η
Τουρκία εξακολουθεί τις παράνομες,
μονομερείς ενέργειες στην ανατολική
Μεσόγειο που προκαλούν την κυριαρχία
οποιουδήποτε κράτους μέλους (πιο
συγκεκριμένα της Ελλάδας και της Κύπρου)
και καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο,
να εισάγει πρωτοβουλία στο Συμβούλιο
των Μελών της ΕΕ ώστε να ανακόψει την
άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία σε
συμφωνία με την Κοινή Θέση.».

Οι πρόσφατες
δραστηριότητες της Τουρκίας στην έρευνα
για φυσικό αέριο οδήγησαν σε κλιμάκωση
την τεταμένη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας
και Ελλάδας για το δίκαιο της θάλασσας
στην ανατολική Μεσόγειο.

Ανησυχούμε
έντονα εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας
για στρατιωτική δράση έναντι κρατών
μελών της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο
και εκφράζουμε φόβους πως η Τουρκία θα
μπορούσε να επιστρατεύσει τα γερμανικά
υποβρύχια σε αυτή τη σύρραξη.

Ως εκ τούτου, καλούμε την γερμανική κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα ώστε να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία, τμημάτων τους και ανταλλακτικών – που παράγονται κατά κύριο λόγο από την γερμανική Thyssen Krupp Systems και συναρμολογούνται στην Τουρκία – καθώς και την σχετική συντήρηση».

Πηγή