Πολιτική

Εξελίξεις: Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανόν να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

H συνάντηση δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν ο Ελληνας πρωθυπουργός να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο πριν από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου στην Κορσική, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές ώστε να μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, εφόσον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για συνεργασία στα εξοπλιστικά.

Αν τελικά η συνάντηση πραγματοποιηθεί, οι δύο άνδρες θα αναχωρήσουν από κοινού για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου που θα λάβει χώρα στην Κορσική.

Εξοπλιστικά: Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ΥΠΕΘΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κοινή βούληση Αθήνας και Παρισιού να ενισχυθεί η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Παρλί κράτησε περίπου 20 λεπτά και κατά κύριο λόγο αφορούσε τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από το ενδεχόμενο αγοράς από την Ελλάδα μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, οι δύο ΥΠΕΘΑ συζήτησαν και για τη σύμβαση υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών Mirage με ανταλλακτικά, τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων Exocet, αλλά και τους πυραύλους μακρού πλήγματος Scalp.

Παράλληλα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε στη Γαλλίδα υπουργό την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τις τουρκικές προκλήσεις.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα: Αγορά αεροσκαφών Rafale και αναβαθμίσεις

Ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας όσον αφορά στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος τους.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που θα αφορά και στους τρεις Κλάδους: Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Οι συζητήσεις γίνονται στο ανώτατο επίπεδο και κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η συμφωνία με τη Γαλλία. Στόχος είναι η τελική συμφωνία να προβλέπει προμήθεια υλικού που θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε η ενίσχυση να είναι άμεση. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι η αγορά φρεγατών Belhara και οι συζητήσεις έχουν στραφεί προς τα αεροσκάφη Rafale. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με άλλες χώρες για την αγορά αμυντικού υλικού και αναβάθμιση υφιστάμενων όπλων.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς για τα εξοπλιστικά είναι σε εξέλιξη εδώ και μέρες και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι υπογραφές για την «αμυντική συμμαχία» των δύο πλευρών να πέσουν στην Κορσική στις 10 Σεπτεμβρίου, στη Σύνοδο των χωρών του Νότου. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ωστόσο από την Αθήνα θεωρείται μια καλή συγκυρία για να πέσουν τότε οι υπογραφές.

Πηγή