Αγροτικά Νέα

Καλές παραγωγές και ποιότητες αναμένουν οι καλλιεργητές πυρηνόκαρπων στην Ισπανία


Καλό οιωνό αποτελεί για τους Ισπανούς καλλιεργητές πυρηνόκαρπων η ανθοφορία που παρατηρείται στις κύριες περιοχές της καλλιέργειας, όσον αφορά τη φετινή παραγωγή. Και παρόλο που, όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις των παραγωγών, είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σε σχέση με αυτές καθευατές τις ποσότητες της παραγωγής, πράγμα για το οποίο χειροπιαστά δεδομένα θα είναι σε θέση να έχουν όχι νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, η ανθοφορία στη Μούρθια, την Ανδαλουσία και την Εξτραμαδούρα αποτελεί μια πρώτη καλή ένδειξη.

Οι τρεις αντίστοιχες οργανώσεις οι οποίες συμμετέχουν στην ένωση της παραγωγών και εξαγωγέων της Ισπανίας (FEPEX) ανέφεραν στη σχετική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες με θέμα την εξέλιξη της καλλιέργειας ότι η ανθοφορία εξελίσσεται καλά σε γενικές γραμμές και αναμένεται συνολικά καλή ποιότητα, με τα πρώτα τονάζ προς εξαγωγή να υπολογίζονται στα τέλη Απριλίου στη Μούρθια και στις αρχές Μαΐου στην Ανδαλουσία. Στις αυτόνομες κοινότητες με πιο όψιμη παραγωγή, όπως την Αραγκόν, τη Ριόχα και την Καταλονία, οι πρώτες ποσότητες αναμένονται μέσα στον Ιούνιο.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πέρσι επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις των αρχών της σεζόν 2020 για μειωμένη παραγωγή και εξαγωγές και τελικά εξήχθησαν 17% μικρότερες ποσότητες πυρηνόκαρπων –ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων, δαμάσκηνων και κερασιών– σε σύγκριση με το 2019, της τάξης του 1,04 εκατ. τόνου. Ανά προϊόν, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα είχαν μειωμένες εξαγωγές, αλλά βελτιωμένες τιμές, σημείωσαν οι οργανώσεις των παραγωγών, ενώ τα κεράσια είχαν και μειωμένες τιμές.

Πηγή