Πολιτική

Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη: «Οι γυναίκες έχουμε ενσυναίσθηση» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Την πρώτη της συνέντευξη στην τηλεόραση από το Καστελλόριζο παραχώρησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μίλησε για το όραμά της ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Δεν αισθάνομαι διαφορετικά», λέει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Αντώνη Φουρλή και την εκπομπή του ΑΝΤ1, Special Report, για τη γυναικεία πρωτιά στο ύπατο αξίωμα της χώρας. «Οι γυναίκες έχουμε την ενσυναίσθηση, έχουμε έναν άλλον τρόπο να διαχειριζόμαστε τον λόγο», συνεχίζει. «Μπορούμε να περνάμε μηνύματα με διαφορετικό τρόπο», εκτιμά η πρώτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ένταση με την Τουρκία

Από το Καστελλόριζο, στο οποίο ταξίδεψε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «άνθρωπος της έντασης», αλλά σε ερώτηση για δημοσιεύματα που είχαν διατυπώσει ενστάσεις -προ της εκλογής της- για την ανάδειξη μιας γυναίκας Προέδρου σε περίοδο έντασης με την Τουρκία, απάντησε ευθέως: «Νομίζω […] ότι οτιδήποτε χρειαστεί να κάνει και να πει ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας, αυτό μπορεί να γίνει, εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός και δεν συνδέεται καθόλου με το φύλο», λέει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου λίγα λεπτά μετά την άφιξή της στο Καστελόριζο
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου λίγα λεπτά μετά την άφιξή της στο Καστελλόριζο

«Από εκεί και πέρα, εγώ είχα αντιληφθεί ότι έγινε μάλλον πολύ θετικά δεκτή η πρόταση σε μια γυναίκα να είναι Πρόεδρος Δημοκρατίας, σε μένα συγκεκριμένα, οπότε αντιλαμβάνομαι και απ’ ό,τι θα δείτε στην Ευρώπη θεωρήθηκε ότι είναι μια κίνηση που δείχνει πόσο η Ελλάδα στα θέματα ισότητας κάνει βήματα», συνεχίζει.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο συμβολισμός της επίσκεψης στο Καστελλόριζο

Ο δημοσιογράφος της εκπομπής του ΑΝΤ1 τη ρωτά για την επίσκεψή της στο Καστελλόριζο. «Σας κατηγορούν (από την Τουρκία) ότι εσείς ερχόμενη στο Καστελλόριζο προκαλείτε ένταση. Είστε άνθρωπος της έντασης, γενικά;»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απαντά: «Αυτό βέβαια δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά δεν θα το έλεγα και σίγουρα δεν θα ήθελα να είμαι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνθρωπος της έντασης. Δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορεί ποτέ ένα ταξίδι Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο αυτό να προκαλέσει, οποιαδήποτε ένταση στην ελληνική επικράτεια, όταν ταξιδεύει.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έξω από το προεδρικό μέγαρο
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έξω από το προεδρικό μέγαρο

Εγώ έγινα Πρόεδρος τον Μάρτιο, ανέλαβα τα καθήκοντά μου και λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσα να ταξιδέψω αρκετά προς το παρόν, γιατί βέβαια θέλω να ταξιδέψω ει δυνατόν σε όλη τη χώρα. Αυτή είναι όχι μόνο επιθυμία μου αλλά και υποχρέωσή μου συνταγματική, θα έλεγα.

Το ταξίδι εδώ, λοιπόν, έγινε για να τιμήσω τον τόπο. Ήταν ένα απολύτως ειρηνικό ταξίδι νομίζω από πλευράς μου και αυτό το μήνυμα θέλησα να περάσω, ήταν μήνυμα στήριξης στο Καστελλόριζο και στην τοπική κοινωνία».

Οι μάχες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 γίνεται όμως αναφορά και στις θέσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε κοινωνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των ανθρώπων. «Εγώ δεν ήμουν πολιτικός. Έχω μια άλλη πορεία διαγράψει», λέει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Και η αντίληψη που έχω για τα δικαιώματα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισότητα των φύλων, για όλα τα θέματα στα οποία έχω τοποθετηθεί και ενδεχομένως χρειαστεί στο μέλλον, νομίζω ότι βλέπω με μια, μέσα από μια άλλη προοπτική τα καθήκοντά μου και τον τρόπο που μπορώ να ασχολούμαι με τα θέματα», συνεχίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Σε αυτά τα παιδιά στερήσαμε κάποια πράγματα»

«Οι νέοι άνθρωποι έχουν πάντα κάτι να μας δώσουν, τις ιδέες τους, τα όνειρά τους και νομίζω ότι δίνουν, έχουν μια άλλη δυναμική, που βοηθάει εμάς που σιγά σιγά μεγαλώνουμε. Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και ιδίως στην Ελλάδα και παγκόσμια βέβαια», λέει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη νέα γενιά.

«Αλλά στην Ελλάδα, τα τελευταία δέκα χρόνια με την οικονομική κρίση και τώρα με την πανδημία. Πιστεύω ότι αυτή η γενιά στην οποία ανήκει και η κόρη μου, για παράδειγμα, σε αυτά τα παιδιά στερήσαμε κάποια πράγματα, γιατί τους αφήσαμε προβλήματα πολλά και οφείλουμε κάτι να τους δώσουμε, νομίζω, πάνω σε αυτό», συνεχίζει.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Έρχομαι σε επαφή με τον ελληνικό λαό

Κλείνοντας την τηλεοπτική της συνέντευξη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχεται πως την περίοδο της πανδημίας ήταν πιο περιορισμένη στις μετακινήσεις της. Ωστόσο, παρότι ένα πρόσωπο που δεν ήταν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σκοπεύει να εντείνει την επικοινωνία με τον ελληνικό λαό.

«Με την πανδημία ήμουν αρκετά περιορισμένη, στο διάστημα που πέρασε μετά την ορκωμοσία μου, ήμασταν όλοι πολύ περιορισμένοι», σημείωσε η ίδια, και πρόσθεσε: «Τώρα νομίζω, ανάλογα με τις συνθήκες, επικοινωνώ με δημοσιογράφους, ταξιδεύω, έρχομαι σε επαφή κυρίως με αυτό που με ενδιαφέρει, με την τοπική κοινωνία, με τον ελληνικό λαό. Και θα προχωρήσω έτσι».





Πηγή