Τεχνολογία

Κατηγορίες σε βάρος του Facebook πως αναγκάζει εργαζομένους να επιστρέψουν στα γραφεία


Πάνω από 200 εργαζόμενοι του Facebook ανά τον κόσμο έχουν κατηγορήσει την εταιρεία πως αναγκάζει τους content moderators της να επιστρέψουν στα γραφεία παρά τους κινδύνους από την πανδημία κορωνοϊού.

Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται σε μια ανοικτή επιστολή, όπου υποστηρίζεται πως η εταιρεία θέτει χωρίς λόγο σε κίνδυνο ζωές προκειμένου να διατηρήσει τα κέρδη της. Παράλληλα ζητείται από το Facebook να προβεί σε αλλαγές προκειμένου να μπορεί να γίνεται περισσότερη δουλειά από το σπίτι και άλλες παροχές, όπως επιπλέον χρήματα για επικίνδυνη εργασία.

Όπως αναφέρει το BBC, το Facebook απάντησε πως «η πλειονότητα» των content reviewers εργάζονται από τα σπίτια τους. «Αν και πιστεύουμε στο να υπάρχει ανοικτός εσωτερικός διάλογος, αυτές οι συζητήσεις πρέπει να είναι ειλικρινείς» είπε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Η πλειονότητα αυτών των 15.000 global content reviewers εργάζονται από τα σπίτια τους και θα συνεχίσουν έτσι για όσο διαρκεί η πανδημία».

Τον Αύγουστο το Facebook ανακοίνωσε πως το προσωπικό του μπορούσε να εργάζεται από το σπίτι μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Ωστόσο ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης βασίζεται σε χιλιάδες συμβασιούχους, που επίσημα εργάζονται για άλλες εταιρείες, όπως η Accenture και η CPL, για να εντοπίζουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες του, όπως spam, κακοποίηση παιδιών και παραπληροφόρηση.

Στην ανοικτή επιστολή οι εργαζόμενοι λένε ότι το κάλεσμα για την επιστροφή στο γραφείο έλαβε χώρα αφού οι προσπάθειες του Facebook να βασίζεται περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό προβληματικών αναρτήσεων δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Μετά από μήνες που επιτρεπόταν στους content moderators να δουλεύουν από το σπίτι, αντιμέτωποι με μεγάλη πίεση να παραμείνει το Facebook ελεύθερο από μίσος και παραπληροφόρηση, μας αναγκάσατε να επιστρέψουμε στο γραφείο» είπαν. «Το Facebook μας χρειάζεται. Είναι ώρα να το αναγνωρίσετε αυτό και να εκτιμήσετε τη δουλειά μας. Να θυσιάζετε την υγεία και την ασφάλειά μας για κέρδος είναι ανήθικο».

Τo Facebook λέει ότι οι reviewers του έχουν πρόσβαση σε υγειονομική κάλυψη και ότι «πήγε πέρα από τις οδηγίες περί υγείας για να κρατηθούν ασφαλείς οι εγκαταστάσεις για δουλειά στο γραφείο». Οι εργαζόμενοι από πλευράς τους καλούν το Facebook να πληρώνει για επικίνδυνη εργασία και να κάνει τους συμβασιούχους του μόνιμους. «Πριν την πανδημία το content moderation ήταν η πιο σκληρή δουλειά του Facebook. Βλέπαμε βία και κακοποίηση παιδιών για ώρες κάθε φορά. Οι moderators που δούλευαν στο περιεχόμενο με κακοποίηση παιδιών είδαν τους στόχους να αυξάνονται κατά την πανδημία, χωρίς επιπλέον στήριξη» όπως είπαν. «Τώρα επιπρόσθετα στη δουλειά που είναι ψυχολογικά τοξική, το να παραμένεις στη δουλειά σημαίνει να μπαίνεις σε θερμή ζώνη».

Η επιστολή απευθύνεται στον επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και την chief operating officer, Σέριλ Σάντμπεργκ, καθώς και στους επικεφαλής των Accenture και CPL. Διοργανώθηκε από το βρετανικό δικηγορικό γραφείο Foxglove, που εργάζεται σε ζητήματα κανόνων τεχνολογίας. Πάνω από 170 από τους υπογράφοντες ήταν ανώνυμοι.

Πηγή