Πολιτική

Κόντρα Σταϊκούρα με Τσακαλώτο-Αχτσιόγλου για την ανάπτυξη | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Αντιπαράθεση μεταξύ των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ και του υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, προκάλεσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την ανάπτυξη εν μέσω πανδημίας

«Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα», απαντούν η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε κοινή δήλωσή τους, σχολιάζουν ότι δεν γνωρίζουν τι από τα δύο πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο την ελληνική κοινωνία αναφορικά με τη δήλωση του κ. Σταϊκούρα. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει αναιμική την ανάπτυξη 2% που επιτεύχθηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά μάλιστα, από χρεοκοπία και μία μακρά περίοδο ύφεσης;» σχολιάζουν. «Και τούτο», προσθέτουν, «παρά το γεγονός ότι από την ώρα που ανέλαβε και πάλι τα ηνία της χώρας η ΝΔ την έθεσε ξανά σε υφεσιακή τροχιά, πολύ πριν τον κορωνοϊό (στοιχεία δ΄ τριμήνου 2019 ΕΛΣΤΑΤ) και τη βύθισε για τα καλά στην ύφεση το 2020 (στοιχεία α΄ και β΄ τριμήνου 2020 ΕΛΣΤΑΤ), χωρίς να γνωρίζει κανείς μας πότε θα βγούμε απ’ αυτό το τούνελ». Ή κυρίως το γεγονός, όπως αναφέρουν, «ότι εν μέσω μιας απίστευτης πανδημικής και οικονομικής κρίσης, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους και λουκέτα στην αγορά, η κυβέρνηση, τελικά, όχι απλώς νίπτει τας χείρας της, αλλά ως να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της στην οικονομία;».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, με την επικαιροποίηση των στοιχείων για το παρελθόν, έκανε λόγο για «αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – περίοδο στη διάρκεια της οποίας η Ευρώπη αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς».

Σταϊκούρας: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αποδράσουν σε ροζ συννεφάκια

Σε απάντησή του, ο υπ. Οικονομικών τονίζει:

«Σε σημερινή
δήλωσή μου παρέθεσα και, συνοπτικά και
αντικειμενικά, ερμήνευσα τα επικαιροποιημένα
στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό
μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας,
συγκριτικά με τον μέσο ρυθμό μεγέθυνσης
των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης,
κατά τα έτη 2015 έως 2019.

Επισήμανα
ότι οι αριθμοί αποκαλύπτουν πως η επίδοση
της ελληνικής οικονομίας υπήρξε σημαντικά
χαμηλότερη από τη μέση επίδοση των
χωρών της ευρωζώνης κατά τα έτη 2015 έως
2018 και υψηλότερη μόνο κατά το έτος 2019.

Επ’ αυτών,
δεν υπάρχει καμία δυνατότητα άλλης
ερμηνείας.

Τα αρμόδια επί των οικονομικών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τοποθετηθούν επί των αποτελεσμάτων των οικονομικών πολιτικών τους, επιχειρούν να αποδράσουν στα προσφιλή τους ροζ συννεφάκια. Συννεφάκια που ταξιδεύουν τόσο γρήγορα, ώστε τους βοηθούν να συγχέουν ετήσιες επιδόσεις με σωρευτικά μεγέθη.

Όμως, η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών παραμένει. Και σε αυτή παραμένουμε και εμείς».

Πηγή