Πολιτική

Κορωνοϊός: Στο παρά πέντε για lockdown και η Αθήνα τον Νοέμβριο -«Κλείνει» σήμερα η Θεσσαλονίκη | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ώρα δύσκολων αποφάσεων για την κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Η πορεία της πανδημίας στην χώρα φέρνει καθημερινά πιο κοντά το lockdown, παρά τις προσπάθειες να αποφευχθεί για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.

Κάθε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αποτελεί και νέο αρνητικό ρεκόρ με τα χθεσινά κρούσματα να ανέρχονται στα 1.547, ενώ το τελευταίο τριήμερο εκτοξεύτηκαν σε 3.521. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι την Κυριακή ο αριθμός κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την Παρασκευή.

Προς lockdown
η Θεσσαλονίκη, αποφασίζει σήμερα ο
πρωθυπουργός

Η επιτροπή των λοιμοξιωλόγων εισηγείται εσπευσμένα την υπαγωγή της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4 που συνεπάγεται lockdown για το δεύτερο μητροπολιτικό κέντρο της χώρας. Με δεδομένο τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού οι αποφάσεις αναμένονται σήμερα ύστερα από την ενημέρωση που θα έχει ο πρωθυπουργός. «Είναι διαφορετικό να μπαίνει στο κόκκινο η Καστοριά, τα Ιωάννινα και οποιαδήποτε άλλη πόλη αυτού του μεγέθους και διαφορετικό να σφραγίζεις το μητροπολιτικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας», σχολίασε στο iefimerida.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος περιγράφοντας την δυσκολία μιας τέτοιας απόφασης. Τα περιθώρια όμως έχουν στενέψει και η Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι δεν θα αποφύγει τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Εγιναν οι πρώτες εισηγήσεις για το δεύτερο γενικό lockdown

Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ένα δεύτερο lockdown σε όλη την χώρα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, όμως οι πρώτες εισηγήσεις για την επιβολή έχουν ήδη γίνει. Η εκτίμηση –και των λοιμοξιωλόγων- είναι ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο «σημείο μηδέν» και υπάρχει η δυνατότητα να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο δεκαήμερο.

Η
Αττική καθορίζει το εθνικό lockdown
-Γιατί υπάρχουν σκέψεις
να γίνει τον Νοέμβριο

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η Αττική. Μέχρι χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μεν υψηλός, αλλά παρέμενε σε σταθερό επίπεδο χωρίς απότομη άνοδο. Για πρώτη φορά όμως την χθες η Αττική ξεπέρασε τα 400 κρούσματα δημιουργώντας προβληματισμό. Αν τις επόμενες ημέρες συνεχιστεί η άνοδος και στην πρωτεύουσα, τότε πολύ δύσκολα η χώρα θα αποφύγει ένα δεύτερο lockdown.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η άποψη ότι μια τέτοια κίνηση νωρίς τον Νοέμβριο, μπορεί βραχυπρόθεσμα να πιέσει την οικονομία, όμως αν σε διάστημα δύο εβδομάδων η κατάσταση με τον κορωνοϊό αναστραφεί, η αγορά θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος την περίοδο των Χριστουγέννων, μετά από την χαλάρωση των μέτρων.

Πηγή