Τεχνολογία

«Μήπως η τεχνολογία μάς αρρωσταίνει;»


Ένα αναγνωστικό ταξίδι στη σύγχρονη τεχνολογία και στους ποικίλους τρόπους που αυτή επηρεάζει τη ζωή μας, κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις «Κλειδάριθμος». Μέχρι τότε, οι αναγνώστες του naftemporiki.gr έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα προτού το «Μήπως η τεχνολογία μάς αρρωσταίνει;» πάρει τη θέση του και επίσημα -από τις 23 Σεπτεμβρίου- στα ράφια των βιβλιοπωλείων  και από εκεί στις βιβλιοθήκες αναγνωστών σε κάθε γωνιά της χώρας  -και όχι μόνο.

Καινοτόμα και ενημερωτική, προκλητική και πειστική, η σειρά βιβλίων «Μεγάλες ιδέες» που εγκαινιάζεται από τις παραπάνω εκδόσεις, προσεγγίζει με μια εντελώς νέα ματιά τις θεμελιώδεις ιδέες που έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στη ζωή μας και στον κόσμο μας σήμερα.

Η μοναδική εικονογραφημένη προσέγγιση και το έξυπνα οργανωμένο κείμενο των 137 σελίδων του βιβλίου «Μήπως η τεχνολογία μάς αρρωσταίνει;» διευκολύνουν τον κάθε αναγνώστη στην κατανόηση των πολύπλοκων εννοιών και συγχρόνως του δίνουν όλα όσα χρειάζεται για να συμμετάσχει σε μια συζήτηση και να ξεδιπλώσει τη σκέψη του πάνω σε ένα θέμα που απασχολεί μικρούς και μεγάλους. Την τεχνολογία και το σύνολο των τρόπων που αυτή επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την καθημερινότητά μας.

Η σύγχρονη τεχνολογία, η οποία ναι μεν έχει βελτιώσει τη ζωή μας ποικιλοτρόπως, ωστόσο, μήπως όσο η τεχνολογία μπαίνει ολοένα και περισσότερο στην προσωπική μας ζωή μάς βλάπτει περισσότερο απ’ ό,τι μας ευεργετεί;  Μήπως γινόμαστε αγχώδεις, καταθλιπτικοί και κοινωνικά απομονωμένοι; Ερωτήματα που τίθενται καθημερινά και που πλέον ζητούν απαντήσεις. Εδώ και τώρα.

Το «Μήπως η τεχνολογία μας αρρωσταίνει», χαραγμένο στο χαρτί μέσα από την ιδιαίτερη πένα του Ian Douglas, εξετάζει με διεισδυτική και διορατική ματιά τις συνέπειες της καθημερινής αλληλεπίδρασής μας με τις ηλεκτρονικές συσκευές και του υπερβολικού χρόνου που αναλώνουμε μπροστά στις οθόνες τους -τις συνέπειες στις προσωπικές επιλογές, τις σχέσεις, και την ψυχική και σωματική υγεία μας- και προτείνει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα.

Ένα είναι το σίγουρο: ότι φτάνοντας κανείς στο τέλος αυτού του συναρπαστικού αναγνωστικού ταξιδιού, θα έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια ξεκάθαρη άποψη στο κατά πόσο επιθυμεί να εντάξει στη ζωή του την τεχνολογία και πόσο χώρο από αυτήν θα της επιτρέψει να καταλάβει. Άλλωστε, πρόκειται για ένα επίτευγμα που είναι στο χέρι του καθενός να το αξιοποιήσει προς όφελός του ή όχι.

Διαβάστε το απόσπασμα εδώ.

Επιμέλεια σειράς: Matthew Taylor

Μετάφραση: Μιχάλης Μικέδης

Ταυτότητα συγγραφέα:

Ο Ian Douglas αρθρογραφεί για την επιστήμη, την τεχνολογία, την υγεία, τη διαπαιδαγώγηση και για τους τρόπους που όλα αυτά αλληλοεπιδρούν. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην Telegraph ως αρθρογράφος των παραπάνω θεμάτων και επιμελητής ψηφιακής έκδοσης. Επίσης, εργάστηκε ως διαχειριστής του ιστότοπου της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και ως διευθυντής του ψηφιακού τμήματος στον Spectator. Έχει μιλήσει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς BBC Radio 4 και NPR, και σε αρκετές διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές για πολλά θέματα, από τη χρήση επιστημονικών μεθόδων στην ανατροφή των παιδιών μέχρι την αποκρυπτογράφηση των κωδικών στο Μπλέτσλεϊ Παρκ.

naftemporiki.gr





Πηγή