Πολιτική

Ο ανασχηματισμός «μυρίζει» πρόωρες εκλογές | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ο ανασχηματισμός εν μέσω Covid-19 δεν αποτελεί κάποια εξαιρετικής σημασίας είδηση. Αφορά στην πραγματικότητα ορισμένα κομματικά στελέχη που θα καταλάβουν (ή θα χάσουν) τις υπουργικές θέσεις και όχι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία άλλα προσδοκά και αναμένει από την κυβέρνηση αυτή την περίοδο.

Κι αυτό γιατί οι κίνδυνοι της πανδημίας δεν έχουν εκλείψει, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για την ιδιαίτερα αργή παροχή εμβολίων. Η Ελλάδα (και ο κόσμος) ξεκινάει το νέο έτος 2021 σε θολό τοπίο. Η λίστα των αβεβαιοτήτων προκαλεί ίλιγγο: ποιες θα είναι οι διαστάσεις του τρίτου κύματος της πανδημίας; Ο νέος μεταλλαγμένος ιός θα καθυστερήσει την έξοδο από την κρίση; Για πόσο χρόνο ακόμη θα αντέξουν οι οικονομίες και η κοινωνική συνοχή που βρίσκονται υπό τεχνητή υποστήριξη;

Πολλοί φοβούνται ότι το 2021 οι ανισότητες θα αυξηθούν. Επομένως για την κυβέρνηση το μείζον είναι να επιτύχει η επιχείρηση του εμβολιασμού, ώστε η εμπιστοσύνη και η οικονομική δραστηριότητα να επανέλθουν. Αλλά, κυρίως, οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κλείσει τις οικονομικές και κοινωνικές πληγές που η υγειονομική κρίση επέφερε στη χώρα μας.

Αυτά είναι τα σημαντικά, για το νέο έτος 2021. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός εμπεριέχει πολιτικά σήματα και μηνύματα, τα οποία είναι χρήσιμο να αποκωδικοποιηθούν.

  1. Δείχνει προεκλογικός. Η αθρόα είσοδος γαλάζιων βουλευτών στην κυβέρνηση μπορεί να ερμηνευθεί ως γκάζι του πρωθυπουργού για πρόωρες κάλπες. Όλα δείχνουν ότι καλεί στρατιώτες και στρατηγούς να τρέξουν τον διπλό μαραθώνιο που έρχεται (το φθινόπωρο;), ελέω απλής αναλογικής.
  2. Δεν είναι δομικός, στηρίζεται ουσιαστικά στα ίδια σίγουρα πρόσωπα που μένουν αμετακίνητα: Χρυσοχοίδης, Πιερρακάκης, Μενδώνη, Παναγιωτόπουλος, Δένδιας, Καραμανλής, Γεραπετρίτης, Πέτσας, Άδωνις, κ.ά είναι σταθεροί πυλώνες της κανονικότητας που προέκυψε μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
  3. Με τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση κάνει μια «δεξιά» στροφή. Ο κ. Μητσοτάκης διέκοψε τα κεντροαριστερά μπάι πας στη ΝΔ. Κανένα νέο πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν εισήλθε αυτή τη φορά στην κυβέρνηση. Παρά τις φήμες, δεν υπουργοποιήθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ίσως για να μη δυσαρεστηθούν οι «γαλάζιες» ομάδες που θα κληθούν σύντομα να δώσουν διπλή και σκληρή εκλογική μάχη, σε ένα εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό περιβάλλον.
  4. Είναι δειλή η πρόσθεση γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα (Βούλτεψη, Μακρή). H τελευταία κυβέρνηση Μακρόν χώρεσε 17 γυναίκες έναντι 15 ανδρών. Η Γερμανία έχει γυναίκα πρωθυπουργό, η Ισπανία περιλαμβάνει μόνο 6 άνδρες υπουργούς και 11 γυναίκες.
  5. Το πείραμα των τεχνοκρατών και εξπέρ εξωκοινοβουλευτικών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και απομακρύνθηκαν από το κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην παλαιά και δοκιμασμένη συνταγή των κοινοβουλευτικών της ΝΔ που αξιοποιήθηκαν για να στελεχώσουν τις θέσεις υφυπουργών.

Και δυο επιπλέον παρατηρήσεις:

  1. Θεμιτός ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαλλαγεί από τον αντίπαλό του ΣΥΡΙΖΑ, οργανώνοντας πρόωρες εκλογές, αλλά η χώρα χρειάζεται επιμονή στην μεταμόρφωση του ελληνικού κράτους και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Η πανδημία επέβαλλε ορισμένες (Πιερρακάκης) και εμπόδισε αρκετές άλλες (μείωση φόρων και περιορισμός του δημοσίου). Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Εξάλλου εκεί θα κριθούν οι προσεχείς εκλογές. Από τους λάτρεις του Δημοσίου, του πελατειακού κράτους και των αριστερών ιδεοληψιών οι Έλληνες δεν περιμένουν τίποτα σοβαρό. Είναι ξεπερασμένοι.
  2. Πρέπει να αντέξει η αλυσίδα της κοινωνικής πολιτικής που έχει ήδη ξεδιπλώσει σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση. Το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα βρει πολλούς Ελληνες πάσχοντες οικονομικά και πολλές επιχειρήσεις στα όρια της απελπισίας. Ένα νέο εργασιακό τοπίο διαγράφεται παγκόσμια, μετά την κρίση Covid-19, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασία και παράταση του εργασιακού ωραρίου, δεδομένου ότι η τηλε-εργασία δεν υπόκειται σε καμίας μορφής έλεγχο.

Πηγή