Ελλάδα

Ο ποταμός του Δία επιβάλλεται με το ξεχωριστό τοπίο του


Δεν είναι από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας, αλλά είναι σίγουρα από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς ως προορισμός. Επίσης, έχει συνδεθεί άμεσα με τον Δία. Για την ακρίβεια το όνομά του, αφού σύμφωνα με τον μύθο στα νερά του Λούσιου οι Νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα έλουσαν το νεογέννητο Δία.

Ο Λούσιος βρίσκεται στην Αρκαδία και είναι παραπόταμος του Αλφειού με το μήκος του να φτάνει μόλις τα 23 χιλιόμετρα. Όμως, ανεξαρτήτου μεγέθους, είναι εντυπωσιακός λόγω του τοπίου που το περιβάλει.

Οι πηγές του βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα στην περιοχή της αρχαίας Θεισόας. Στο μεγαλύτερο μέρος του ποταμού οι όχθες του «στεφανώνονται» από κοφτερούς βράχους, που δεν επιτρέπουν το πέρασμα ανάμεσά τους.

Έτσι όμως δημιουργήθηκε το πανέμορφο φαράγγι του, που προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού ως «περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου», με τη χλωρίδα και την πανίδα να συνυπάρχουν αρμονικά.

Το εντυπωσιακό φαράγγι, μήκους 15 χιλιομέτρων είναι μετά τη Δημητσάνα και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Στις δύο πλευρές του βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου αναδεικνύει και τη θρησκευτική πτυχή του φυσικού αξιοθέατου της Αρκαδίας.

Πηγή