Υγεία

Οι πιο «γρήγορες» χώρες θα λάβουν πρώτες το εμβόλιο, λέει ο Μπουρλά


Έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή του εμβολίου για τον κορωνοϊό λίγες ώρες αφότου λάβει την επίσημη έγκριση είπε ο επικεφαλής της Pfizer, Aλβέρτος Μπουρλά, μιλώντας στο Sky News, ενώ  ανέφερε ότι η εταιρεία ήδη έχει έτοιμα έχουν  πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Όπως τόνισε ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει τα 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Άλλες 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις προγραμματίζονται να κατασκευαστούν το 2021. Άλλες 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις προγραμματίζονται να κατασκευαστούν το 2021.

Ο κ. Μπουρλά  τόνισε ότι οι δόσεις θα αποστέλλονται σε χώρες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές, αλλά είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός» επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

«Το φως είναι πραγματικό – υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε. «Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

Ο Μπούρλα μίλησε στο Sky News, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της «Φάσης 3» σχετικά με το εμβόλιο.

«Η πιο λαμπρή μέρα της ζωής μου».

Η μελέτη έδειξε ότι είναι 95% αποτελεσματικό, μια εξέλιξη που περιέγραψε ως «θεαματική» και «μια υπέροχη στιγμή για την επιστήμη αλλά, το πιο σημαντικό, για την ανθρωπότητα». Ακόμη, ανέφερε πως η ημέρα που του είπαν για την επιτυχία του εμβολίου ήταν «η πιο λαμπρή μέρα της ζωής μου».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Pfizer, επισήμανε: «Εάν κάποια χώρα εγκρίνει γρηγορότερα τη χρήση του εμβολίου από μια άλλη, τότε πιστεύω ότι το ηθικό είναι να αρχίσουμε να στέλνουμε εμβόλια στους πολίτες αυτής της χώρας γιατί κάθε μέρα σημαίνει ζωή», πρόσθεσε.

Παράλληλα προέτρεψε τον κόσμο να έχει υπομονή και να δείχνει προσοχή, επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.«Μέχρι τη στιγμή που φτάνουμε στην ανοσία αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών – να φορούν μάσκες και να σέβονται την κοινωνική απόσταση», είπε.

Ο Μπούρλα ανέφερε ότι οι φτωχότερες χώρες θα λάβουν το εμβόλιο σε «μη κερδοσκοπική» βάση, πράγμα που μεταφράζεται «στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ώστε να μπορούμε να το κάνουμε προσιτό».

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή