Πολιτική

Πέτσας: Η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Παρά τη σημαντική αύξηση του Αυγούστου, η Ελλάδα παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, υποστήριξε ο Στέλιος Πέτσας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, τόσο στις πύλες εισόδου όσο και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στην αρχή της πανδημίας βρισκόμασταν στην 63η θέση παγκοσμίως σε τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους. Και τότε διενεργούσαμε μικρότερο αριθμό τεστ, καθώς είχαμε λάβει έγκαιρα περιοριστικά μέτρα τα οποία κατέληξαν σε εφαρμογή lockdown που περιόρισε δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών. Στη συνέχεια, καθώς ήρθη το lockdown και ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο, αυξήσαμε δραστικά τα τέστ που έφτασαν μέχρι και 17 χιλιάδες την ημέρα, ενώ σε μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των τέστ διαμορφώθηκε σε 13.400 ημερησίως», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Πέτσας: 29η η Ελλάδα στα τεστ ανά εκατομμύριο κάτοικους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι βάσει των στοιχείων της 31ης Αυγούστου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση παγκοσμίως στα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, βελτιώνοντας, δηλάδή, κατά 34 θέσεις σε αυτή την πρωτόγνωρη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παγκόσμια κατάταξη.

«Η διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ αποκαθίσταται στις 8 Σεπτεμβρίου»

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τους αντιδραστήρες στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοδίας, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: «Η αλήθεια είναι ότι το ΕΚΕΑ από τον Ιούνιο και για όλους τους επόμενους μήνες έχει συγκεκριμένη δυνατότητα 30.000 τεστ τον μήνα, ή περίπου 1.000 τεστ ημερησίως. Η δε παράδοση των αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η δυναμικότητα του ΕΚΕΑ, την οποία γνωρίζαμε ούτως ή άλλως. Η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ αποκαθίσταται στις 8 Σεπτεμβρίου με τη νέα παραλαβή δειγμάτων. Σημειώνεται ότι η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το συνολικό αριθμό διεξαγωγής τεστ στην Ελλάδα διότι έγκαιρα τα τεστ που ήταν να διενεργήσει το ΕΚΕΑ προωθήθηκαν σε άλλα εργαστήρια».

Πηγή