Πολιτική

Πολύωρη κατάθεση Βενιζέλου στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Novartis | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Με την κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου άνοιξε η αυλαία της έρευνας της ειδικής ανακρίτριας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην έρευνα της Novartis.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέμεινε επί τρεις ώρες στο ανακριτικό γραφείο, καταθέτοντας ό,τι γνωρίζει για το ρόλο του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Έκανε λόγο για «εξύφανση πολύ μεγάλης συνωμοσίας» που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν η εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς αποστείλει το φάκελο με τα 10 πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή και για «συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης θεσμών και θεμελιωδών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Η κατάθεσή του διεκόπη και θα συνεχιστεί άλλη ημέρα καθώς, όπως είπε ο πρώην Υπουργός, υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν.

Ο Εξάγγελος Βενιζέλος ήταν ένας από τους πρώην Υπουργούς που είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος τον είχε εμπλέξει στην δικογραφία, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου πολιτικού προσώπου που τυχόν προκύψει από την ανάκριση. Ο πρώην Υπουργός είχε καταθέσει και ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, κάνοντας λόγο για «θεσμικά ατοπήματα» που πρέπει να διερευνηθούν.

Κατά την αποχώρησή του από τον Άρειο Πάγο δήλωσε:

«Ξεκίνησαν σήμερα οι μαρτυρικές καταθέσεις στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου. Κατέθεσα πρώτος, δεν ολοκληρώθηκε η κατάθεσή μου, θα επανέλθω, γιατί πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες, που έχουν σχέση με την εξύφανση αυτής της πολύ μεγάλης συνωμοσίας ένα χρόνο πριν διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι απλώς κατάχρηση εξουσίας, είναι όπως έχω πει πολλές φορές συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης θεμελιωδών αρχών και θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Βεβαίως υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης προσώπων πάντα, αλλά υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα προστασίας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου».

Επόμενος μάρτυρας έχει κληθεί να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει επίσης καταθέσει μήνυση, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς στα μέσα του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ερευνάται από την τακτική δικαιοσύνη μετά από την απόφαση της Βουλής να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για 8 αδικήματα, μεταξύ των οποίων αυτό της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Πηγή