Πολιτική

Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα 18 Rafale -Πώς έκλεισε η συμφωνία με Γαλλία, πόσο θα στοιχίσουν | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Τον Ιούνιο του 2021 υπολογίζεται να έρθουν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι από τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Συνολικά, η χώρα μας θα παραλάβει έξι καινούργια (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) και δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα “METEOR”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“MICA”, “SCALP”, ”EXOCET”).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Πενταγώνου, τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα 6 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον εικοστό μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε από του βήματος της Βουλής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το κλείσιμο της ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2021. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F-16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος πενταετίας.

Ωστόσο, για να φτάσουμε στις ανακοινώσεις, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με πολύμηνες διαπραγματεύσεις Αθήνας και Παρισιού και διαρκείς επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Αμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Φλωράνς Παρλύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Αμυνας, το χρονικό των διαπραγματεύσεων και των διαδικασιών προσκτήσεως των νέων μαχητικών αεροσκαφών “RAFALE” γαλλικής κατασκευής, έχει ως εξής:

Α. Τον Σεπτέμβριο, κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από το Φόρουμ της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα άμεσης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και επιχειρησιακά μέσω αγοράς και αναβάθμισης εξοπλιστικών συστημάτων, καθώς και του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι η Πολεμική Αεροπορία προχωρεί άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών “RAFALE” αντικαθιστώντας τα παλαιά “MIRAGE” γίνεται πράξη μόλις τρεις μήνες μετά, χρόνος-ρεκόρ ταχύτητας για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, εν όψει της συνεδριάσεως της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων που έχει προγραμματισθεί για αύριο στις 13:00’.

Β. Ύστερα από συντονισμένες και συνεχόμενες επικοινωνίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια 18 αεροσκαφών “RAFALE” εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα “METEOR”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“MICA”, “SCALP”, ”EXOCET”).

Γ. Οι λόγοι
που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που
περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα
αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης
παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου
να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα
κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα
της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η
συμπίεση του κόστους προκειμένου να
διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά
συστήματα των τριών κλάδων που είναι
αναγκαία.

Δ. Σημειώνεται
ότι το αεροσκάφος “RAFALE” είναι ένα
αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα
ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας
αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο
και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή
αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα
μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που
ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο,
χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις
σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Ε. Τα πρώτα
έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν
στη χώρα 6 μήνες μετά την υπογραφή της
Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με
ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια
αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20ο
μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως
με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ τα τελευταία
έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από
τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της
Συμβάσεως.

Στ. Η γαλλική
πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της
Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την
κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών,
ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “Dassault”,
παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας
τους.

Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021.

Πηγή