Πολιτική

Προϋπολογισμός: Διαγραφή ιδιωτικού χρέους και ελληνοτουρκικά οι αιχμές Τσίπρα σήμερα στη Βουλή | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Πρόταση για διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία και επίθεση στα ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της σημερινής τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για την ανάγκη ενός «new deal» για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας καθώς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να μην στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά δεν εκμεταλλεύθηκε το χρόνο του lockdown για να προετοιμαστεί, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες των πολιτών.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν εμπαιγμό για τις επιχειρήσεις τη λύση του click away αποτελεί εμπαιγμό των επιχειρήσεων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει ούτε τις υποδομές, ούτε μπορεί να ανταπεξέλθει και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, την ώρα που μικρές και μεσαίες χάνουν το 30% του ετήσιου τζίρου τους που γίνεται τα Χριστούγεννα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστηρίζει σήμερα ότι το ελάχιστο που έχει να κάνει, έστω και τώρα η κυβέρνηση, είναι να στηρίξει ουσιαστικά με ρευστότητα και όχι με αναστολές εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα ζητήσει να αναλάβει το κράτος το δώρο Χριστουγέννων ώστε και ρευστότητα να υπάρξει στην αγορά, και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν μία σημαντική ενίσχυση και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναλάβει την πρόταση του κόμματός του για μη επιστρεπτέα ενίσχυση για επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις και θα καταφερθεί εναντίον του Πρωθυπουργού καταλογίζοντας ιδεοληψία αλλά και στόχευση για βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αιχμή του δόρατος της ομιλίας Τσίπρα, όμως θα είναι η πρόταση για τη διαγραφή ιδιωτικού χρέους, μέτρο στο οποίο είχε αναφερθεί και στη συνέντευξή του τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. «Οφείλουμε να ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση για ένα new deal με σημαντικές πρωτοβουλίες για γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα, καθώς προβλεπόταν και διαγραφή σημαντικού μέρους του ονομαστικού χρέους του οφειλέτη που θα έμπαινε στη ρύθμιση. Σήμερα απαιτούνται ακόμα πιο ριζοσπαστικές λύσεις», σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει σήμερα να μην εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος από την πρώτη του νέου έτους καθώς θεωρεί ότι θα αποτελέσει οριστική ταφόπλακα τόσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όσο και φυσικά και για τους εργαζόμενους. «Είναι επιτακτική η μη εφαρμογή του. Ειδάλλως θα μιλάμε για την πιο βίαιη φτωχοποίηση και οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια», σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Φουλ επίθεση στα ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για πενιχρά αποτελέσματα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Ενδεικτική των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά είναι και η χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος, μετά από σχετική σύσκεψη στην Κουμουνδούρου: «Στα ευρωτουρκικά: το δόγμα της “απομονωμένης Τουρκίας” έγινε το αφήγημα της “μικρομεσαίας Ελλάδας” που δεν μπορεί παρά να κάνει υπομονή, περιμένοντας την “αργή ΕΕ”. Ούτε λόγος για την παντελή απουσία της Ελλάδας από τον ευρωτουρκικό διάλογο την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου ή για τους 8 μήνες που άργησε να θέσει θέμα κυρώσεων», σημειώνεται, μεταξύ άλλων.

Πηγή