Πολιτική

Προϋπολογισμός: Πώς θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια και τα εμπόδια της πανδημίας | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Υπό τη σκιά της πανδημίας αλλά και με την αβεβαιότητα που αυτή προκαλεί στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, ξεκινά σήμερα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021.

Σε αντίθεση με προγενέστερα έτη, η Ολομέλεια θα παραμείνει άδεια, καθώς δεν μπορούν να παρευρίσκονται σε αυτήν περισσότεροι από 50 βουλευτές, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εδώ και μήνες έχει θέσει σε εφαρμογή η Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκπρόσωποι ωστόσο της εθνικής αντιπροσωπείας, και σε αντίθεση με την πρακτική που έχει υιοθετηθεί, δεν θα μπορούν να τοποθετηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης παρά μόνο με τη φυσική τους παρουσία. Και αυτό γιατί, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, δεν μπορεί μια τέτοια κορυφαία διαδικασία να ευτελίζεται με προβλήματα στον ήχο και την εικόνα, φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί και έχουν προβληματίσει το προηγούμενο διάστημα.

Στόχος να τοποθετηθούν περισσότεροι από 200 βουλευτές

Στόχος είναι επί του προϋπολογισμού να τοποθετηθούν περισσότεροι από 200 βουλευτές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περεταίρω με την προσθήκη των υπουργών και πολιτικών αρχηγών.

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές ωστόσο, οι βουλευτές δεν θα δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία με την ηλεκτρονική τους κάρτα (για την αποφυγή του συνωστισμού), αλλά τα κόμματα θα παραδώσουν λίστες με τα ονόματα των εγγεγραμμένων (16 κύκλοι των 12 ομιλητών).

Την πρώτη ημέρα της συζήτησης θα τοποθετηθούν συνολικά 12 βουλευτές (έξι γενικοί και έξι ειδικοί αγορητές), ενώ οι υπουργοί θα έχουν δικαίωμα να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο όποτε το επιθυμούν.

Πάντως, προκειμένου να τηρηθούν οι χρόνοι και να μην υπάρξει για ακόμα μια φορά υπέρβαση, η διάσκεψη αποφάσισε ομόφωνα φέτος να τηρηθεί απαρέγκλιτα το επτάλεπτο, με τον προεδρεύοντα να κλείνει το μικρόφωνο κάθε φορά που εκπνέει ο χρόνος. Σχετικές παρατηρήσεις αναμένεται να γίνουν και με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Σε ό,τι αφορά τους αρχηγούς, έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν την Τρίτη το μεσημέρι, ξεκινώντας από τη 1:00 μ.μ., με την αντίστροφη σειρά της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων που εκπροσωπούν, με στόχο μέχρι τις 9:00 το βράδυ να έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις (και του υπουργού Οικονομικών) και να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Η τελευταία, που έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα γίνει για τους 50 παρευρισκόμενους με τον παραδοσιακό τρόπο και για τους υπόλοιπους με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Πηγή