Υγεία

Σε λειτουργία η γραμμής βοήθειας για την Άνοια 1102


Σε λειτουργία έχει τεθεί η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 η οποία δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση με δομές και υπηρεσίες για την άνοια σε όλη την Ελλάδα και απευθύνεται σε:

  • Άτομα με προβλήματα μνήμης
  • Ευρύ κοινό
  • Φροντιστές – Οικογένεια & φίλοι ατόμων με άνοια
  • Επαγγελματίες Υγείας

Η Γραμμή Βοήθειας 1102 λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-19:00 (εκτός αργιών). Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω live webchat. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει email στο 1102@alzheimerathens.gr ακόμη και εκτός ωραρίου και ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί του.

Η άνοια πλήττει το 5% των ανθρώπων άνω των 65 ετών

Σύμφωνα με τα στοιχεία 50.000.000 άτομα ζουν με άνοια παγκοσμίως ενώ,• 10.500.000 άτομα με άνοια είναι μόνο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα τα στοιχεία του HELIAD 2019 δείχνουν ότι 200.000 άτομα ζουν με άνοια.

Σε κάθε άτομο με άνοια αντιστοιχούν 2 -3 φροντιστές.

Ωστόσο, μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα αποτελεί για το σύστημα ασφάλισης υγείας, την εθνική οικονομία και την ποιότητα ζωής των νοικοκυριών. Το κόστος της άνοιας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια € ετησίως.

Οι παροχές για τα άτομα με άνοια στην Ελλάδα

Η χώρα μας διαθέτει 18 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και 30 Ιατρεία Μνήμης στα Γενικά Νοσοκομεία καθώς επίσης, 72 Συμβουλευτικού Σταθμούς για την Άνοια του ΕΔΔΥΠΠΥ και 2 Μονάδες τελικού σταδίου (hospices).

Στόχος είναι, μέχρι το 2025 να γίνει η πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer.

Ανθή Αγγελοπούλου

Πηγή