Πολιτική

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υγείας με τις κρατικές εκκρεμότητες λόγω κορωνοϊού | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Με γκρίνιες από την αντιπολίτευση για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ξεκίνησε στη βουλή η συζήτηση των ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας που κλείνει τις ανοιχτές εκκρεμότητες για το 2020.

Όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, το νομοσχέδιο έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα καθώς αντιμετωπίζει την ανάγκη να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θ. Πλεύρης εξήγησε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει στο νομοσχέδιο μόνο τις διατάξιες που αφορούν στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια ν’ ακολουθήσει καταιγισμός τροπολογιών. « Ωστόσο, ορθώς η κυβέρνηση συγκεντρώνει όλες τις κατεπείγουσες διατάξεις σε ένα νομοσχέδιο», είπε.

«Η ανάγκη του κατεπείγοντος προέκυψε λόγω της κυβερνητικής αβελτηρίας», είπε ο Σ. Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο έπρεπε να έρθει με τις διαδικασίες που προβλέπονται. Αρνούμαστε την κατεπείγουσα χροιά του». «Ερασιτεχνισμός, επιπολαιότητα και ανεπάρκεια! Είστε σε πανικό και προφανώς είχατε επενδύσει στο σενάριο να τελειώσει ο κορωνοϊός στις γιορτές», είπε ο Μ. Κατρίνης του ΚΙΝΑΛ με τον Χρ. Κατσώτη του ΚΚΕ να συμπληρώνει: «Αυτή είναι η καλή νομοθέτηση που λέγατε όταν κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για fast track διαδικασίες; Να πάρετε πίσω τα άρθρα που αφορούν σε άλλα υπουργεία».

Ο Β. Βιλιάρδος πάντως της Ελ. Λύσης πήγε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ακόμα και αν χρειαστεί η Βουλή να παραμείνει ανοιχτή τα Χριστούγεννα. Η πρόταση, που φυσικά δεν άρεσε σε κανέναν, εμπλουτίστηκε με την απειλή του εισηγητή πως το κόμμα του θα αποχωρήσει από την συζήτηση της Ολομέλειας διαφωνώντας με τη διαδικασία. «Η αποχώρηση δεν βοηθά ούτε εσάς ούτε τον κοινοβουλευτισμό», απάντησε η προεδρεύουσα Σ. Βούλτεψη, σημειώνοντας: «μετρήστε την ουσία και μην αποχωρείτε από το κοινοβούλιο».

«Θα μπορούσατε να το φέρετε ως επείγον! Η χειρότερη λύση ήταν αυτή που επιλέξατε! Με διαδικασία fast track», είπε η Φ. Μπακαδήμα του Μέρα25.

Τελικά όπως γίνεται κάθε φορά στα τελευταία νομοσχέδια του χρόνου η επιτροπή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης και ενέκρινε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των ρυθμίσεων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί και ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Σώματος τη προσεχή Δευτέρα.

Πηγή