Υγεία

Στο 86% η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου


Το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσει ο κινεζικός κρατικής ιδιοκτησίας φαρμακευτικός κολοσσός China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) έχει 86% αποτελεσματικότητα έναντι του ιού, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υγείας των ΗΑΕ επικαλούμενο μια «ενδιάμεση ανάλυση» που διεξήγαγε η China National Biotec Group (CNBG) της Sinopharm.

Τα ΗΑΕ, με 10 εκατ. πληθυσμό, ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο δοκιμές της φάσης 3 για το κινεζικό εμβόλιο και τον Σεπτέμβριο έδωσαν έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

 

«Η ανακοίνωση αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης από τις υγειονομικές αρχές των ΗΑΕ στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου », δήλωσε το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου της CNBG.

Στις δοκιμές της φάσης 3 συμμετείχαν 31.000 εθελοντές από 125 εθνικότητες, ανέφερε το υπουργείο, επισημαίνοντας τον ποικίλο και μεγάλο πληθυσμό των ΗΑΕ – που αποτελεί περίπου το 90% του συνολικού πληθυσμού της χώρας – ως πλεονέκτημα στη διεξαγωγή ανθρώπινων δοκιμών.

Η ανακοίνωση αν και ήταν λεπτομερής, δεν ανέλυσε τις παραμέτρους των δοκιμών, όπως, για παράδειγμα, πόσοι ασθενείς έλαβαν τη δοσολογία του εμβολίου έναντι του εικονικού φαρμάκου (placebo) και δεν ανέφερε παρενέργειες που βίωσαν οι ασθενείς.

«Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι το εμβόλιο έχει ποσοστό ορομετατροπής 99% και 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη μέτριων και σοβαρών περιπτώσεων της νόσου», δήλωσε το υπουργείο Υγείας προσθέτοντας ότι η ανάλυση δεν δείχνει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Πηγή