Τεχνολογία

Συνοικέσια από τεχνητή νοημοσύνη κατά της υπογεννητικότητας


H Ιαπωνία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας χρηματοδοτώντας προγραμμάτων με συνοικέσια τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες της να βρουν συντρόφους.

 

Όπως αναφέρει το BBC, από το επόμενο έτος θα υπάρξει στήριξη σε τοπικές κυβερνήσεις οι οπoίες ήδη έχουν ή αρχίζουν προγράμματα που αξιοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να φέρουν ανθρώπους κοντά.

 

Πέρυσι τα μωρά που γεννήθηκαν στην Ιαπωνία ήταν κάτω από 865.000- ένα αρνητικό ρεκόρ. Με κοινωνία που γηράσκει με ταχείς ρυθμούς, η χώρα ψάχνει τρόπους να αντιστρέψει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γονιμότητας στον πλανήτη- και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτων.

 

Σύμφωνα με το AFP, από το επόμενο έτος η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σε τοπικές αρχές δύο δισ. γιεν (19 εκατ. δολάρια) προκειμένου να ενισχύσει τη γεννητικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ήδη υπηρεσίες συνοικεσίων τις οποίες διαχειρίζονται άνθρωποι και σε κάποιες εξ αυτών έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούνται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύονται καλύτερα οι φόρμες που υποβάλλουν οι άνθρωποι με τα στοιχεία και χαρακτηριστικά τους. Κάποια από τα υπάρχοντα συστήματα περιορίζονται σε κριτήρια όπως το εισόδημα και η ηλικία, παρουσιάζοντας αποτέλεσμα μόνο εάν υπάρχει ακριβές «match». Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση έχει σκοπό να επιτρέψει στις αρχές να αξιοποιούν πιο ακριβά προηγμένα συστήματα που λαμβάνουν υπόψιν παράγοντες όπως τα χόμπι και οι αξίες.

 

«Σχεδιάζουμε ειδικότερα να παρέχουμε επιδοτήσεις σε τοπικές κυβερνήσεις που λειτουργούν ή αρχίζουν προγράμματα συνοικεσίων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη» είπε στο AFP κυβερνητικός αξιωματούχος. «Ελπίζουμε πως αυτή η στήριξη θα βοηθήσει να αντιστραφεί η πτώση των γεννήσεων στη χώρα».

 

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να μειωθεί από μια κορυφή 128 εκατ. που ήταν το 2017 σε κάτω από 53 εκατ. μέχρι το τέλος του αιώνα.

Πηγή