Υγεία

Συνταγογράφηση για το τεστ COVID19 ζητούν οι ασθενείς


Την ανάγκη θέσπισης της συνταγογράφησης για το μοριακό έλεγχο του νέου κορωνοϊού επισημαίνει για μία ακόμη φορά η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών καθώς όπως λέει, η επιδημιολογική εικόνα των ημερών δείχνει ότι είναι πλέον αναγκαίο μέτρο που η κυβέρνηση όφειλε ήδη να έχει εφαρμόσει.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών, Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η εξέταση για τη νόσο COVID-19 δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον κεντρικό ασφαλιστικό φορέα, με το πρόσχημα ότι το τεστ διενεργείται δωρεάν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Ωστόσο στην πράξη, χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται να επιβαρυνθούν με το κόστος και όχι μόνο μία φορά, καθώς είτε δεν διαθέτουν το χρόνο για την απαραίτητη αναμονή, είτε δικαιολογημένα φοβούνται να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας προκειμένου να μην εκτεθούν εκεί στη νόσο.

Όμως η σφοδρότητα με την οποία εμφανίστηκε το 2ο κύμα της πανδημίας επιτάσσει τη συνταγογράφηση του τεστ ως ένα αυτονόητο μέτρο για την προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας. Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται ήδη στα όρια του με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει έγκαιρα στις ολοένα πιο αυξημένες ανάγκες μοριακού ελέγχου για τη νόσο.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες λαμβάνουν διφορούμενα μηνύματα για το ρόλο τους στην αναχαίτιση της πανδημίας και καλούνται να επιδείξουν ατομική ευθύνη, να αυτοπεριοριστούν και να κάνουν θυσίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από ένα κρατικό μηχανισμό που δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το αυτονόητο, μία δωρεάν διαγνωστική εξέταση τη στιγμή της εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, χωρίς συνωστισμό, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναμονή και καθυστερήσεις.

Πηγή