Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αναστάτωση, αμηχανία και απόπειρα εξηγήσεων για το κείμενο των 17 για Κουφοντίνα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Αναστάτωση προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση 17 μελών του κόμματος να υπογράψουν κείμενο στήριξης των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μετά τον σάλο που δημιούργησε η δημοσιοποίηση του κειμένου αλλά και την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν συμφωνεί ή όχι με τα στελέχη του, στον ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν μία αμήχανη ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρονται στο επίμαχο ζήτημα. «Η τρομοκρατία είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία. Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ο νόμος ισχύει για όλους», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί με το κείμενο των 17 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κατά συρροήν δολοφόνος Δημήτρης Κουφοντίνας και οι υποστηρικτές του πρέπει να αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν προς υπεράσπισή του, ενώ ποτέ δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για τα θύματά του. Αλήθεια, ποια είναι η θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνεί με το κείμενο των στελεχών του; Περιμένουμε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.

Το κείμενο των 17

Γνώστες του εσωκομματικού πεδίου της Κουμουνδούρου σημείωναν, χθες, ότι η επιλογή των 17 στελεχών να υπογράψουν το συγκεκριμένο κείμενο έγινε καθώς υπήρχαν αντιδράσεις στην έκδοση παρόμοιου κεντρικού κειμένου. Οι υπογραφές, πάντως, είναι αρκετά «βαριές» καθώς ανάμεσά του βρίσκονται πρώην βουλευτές (Μανιός, Κανελλοπούλου, Καββαδία, Μηταφίδης. Κυρίτσης), στελέχη με σημαντική εμβέλεια εντός κόμματος (Λάμπρου, Ρήγος, Κλαυδιανός), δύο μέλη της Νεολαίας αλλά και η προερχόμενη από την ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη.

Το βράδυ της Τετάρτης, πάντως, ο Πάνος Λάμπρου (επικεφαλής του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ) με μια ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, σημειώνει ότι: «η πολιτική σκοπιμότητα και η συνήθης πολιτική αντιπαράθεση με “χτυπήματα κάτω από τη μέση” των γνωστών κύκλων της ΝΔ και των πρόθυμων ΜΜΕ έχουν το όριό τους. Το σχόλιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, δεν αφορά την υπεράσπιση ενός προσώπου, αλλά το αυτονόητο: την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, τη νομιμότητα, την ισονομία και τα δικαιώματα, που αφορούν όλους τους κρατούμενους ανεξάρτητα του αδικήματος και της ποινής. Κάθε άλλη ερμηνεία δεν έχει σχέση με την αλήθεια ούτε φυσικά με τη δική μας πολιτική τοποθέτηση»

«Για τελευταία φορά. Όταν υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν σημαίνει-ποτέ δεν σήμαινε!- πως υπερασπίζεσαι τις πράξεις τους! Elementary» σχολίασε, από την πλευρά της, στον προσωπικό λογαριασμό της η Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή