Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η «προοδευτική συνεργασία» προσκρούει σε ΚΙΝΑΛ, Βαρουφάκη και δημοσκοπήσεις | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Δύο σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να καλούνται να βρουν λύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Το πρώτο αφορά τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει καθηλωμένη σε ποσοστά πολύ κατώτερα του Ιουλίου του 2019 και με τη διαφορά από την πρώτη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται κοντά στις 15 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράλληλα, η επίκληση στην ανάγκη για «προοδευτική διακυβέρνηση» προσκρούει στην αρνητική στάση όλων των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κι αν για το ΚΚΕ θεωρείτο από την αρχή δεδομένη η άρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει κλειστές πόρτες τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στο ΜέΡΑ25.

Η
καθήλωση στις δημοσκοπήσεις και η
κυριαρχία Μητσοτάκη στο Κέντρο

Στην
Κουμουνδούρου μελετούν με μεγάλη προσοχή
τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και κυρίως
τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Οι
επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν ότι η
κυβέρνηση καταγράφει ολοένα και
μεγαλύτερα σημάδια φθοράς, τάση που
θεωρούν ότι θα ενισχύεται όσο συνεχίζεται
η πανδημία και η οικονομική ύφεση που
αυτή επιφέρει.

Παράλληλα, ανησυχούν για το γεγονός ότι οι ίδιοι παραμένουν σε ποσοστά κοντά στο 20%, ενώ η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι διαρκώς σε διψήφια ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, δεν μπορεί να επωφεληθεί από την κυβερνητική φθορά, παραμένει, όμως, σταθερά ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος.

Το εύρημα που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό στην Κουμουνδούρου αφορά τη διείσδυση που φαίνεται να έχει ο πρωθυπουργός στον χώρο του Κέντρου και κυρίως στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής. Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα ποσοστά δεν είναι όσο μεγάλα εμφανίζονται, δεν παραβλέπουν ότι αυτή η τάση υπάρχει, όπως και το γεγονός ότι, ενάμιση χρόνο μετά την ήττα του 2019, το κόμμα δεν έχει καταφέρει να σπάσει το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κλίμα που επικρατεί σε μια σειρά από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

«Πόρτα»
από ΚΙΝΑΛ και Βαρουφάκη

Στον
ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει σημαία τους την
πρόταση για συγκρότηση μιας προοδευτικής
συνεργασίας που, ενόψει και των εκλογών
με απλή αναλογική, θα λειτουργήσει ως
εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι
στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο
Μητσοτάκη.

Κοινοβουλευτικοί
αποδέκτες της πρότασης είναι το ΚΙΝΑΛ,
το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Μόνο που καμία από
αυτές τις πολιτικές δυνάμεις δεν φαίνεται
πρόθυμη να μπει σε μια τέτοια συζήτηση.

Ο Περισσός έχει, διαχρονικά. κλειστές πόρτες σε τέτοιες συζητήσεις κάτι που έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει τα δικά της εσωτερικά ζητήματα ενώ η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκινήσει έναν διμέτωπο αγώνα κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας να εκμεταλλευτεί την καθήλωση της Κουμουνδούρου και να γεμίσει αυτή το «προοδευτικό κενό». Ο «άσπονδος φίλος», Γιάνης Βαρουφάκης, ξέκοψε την Κυριακή οποιοιδήποτε τέτοια συζήτηση, στην τοποθέτησή του στο κλείσιμο των εργασιών της ΚΕ του ΜέΡΑ25. «Μας ζητάνε να λέμε ότι η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει χωρίς ρήξη με την Τρόικα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών του Ιουλίου έκανε ακόμα και την παραγγελία για τις κάμερες που θα αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των διαδηλωτών στους δρόμους. Μας λένε ότι αυτό είναι η ενηλικίωση της Αριστεράς. Στο «όλοι μαζί» λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ εμείς απαντάμε ΟΧΙ. Μας θέλουν στο «όλοι μαζί» γιατί επιδιώκουν την διάλυση του ΜέΡΑ25, μας θέλουν ως μία συνιστώσα τους για να γίνουν εκείνοι υπουργοί. Όσο είμαι εδώ ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουμε σε καμία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα, η λύση σε όλα τα προβλήματα

Εχοντας
να αντιμετωπίσουν τις δύο αυτές πολιτικές
αντιξοότητες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει
με τα μούτρα στην κατάρτιση του
προγράμματος και στην επικοινωνία του
στην κοινωνία μέσω ενός «παράδοξου»
προσυνεδριακού διαλόγου.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται στο Πολιτικό Συμβούλιο να εγκριθεί το τελικό κείμενο του Προγράμματος, που παρουσίασε ο Γ. Σταθάκης στο τέλος της εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι το Συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να θέσει το κόμμα σε μια διαρκή κινητοποίηση (προεκλογικού χαρακτήρα) επικοινωνώντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στα κομματικά μέλη αλλά και σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Για αυτό το λόγο θα γίνουν στοχευμένες εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και μη κομματικά μέλη.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα σιωπητηρίου στις τάσεις του κόμματος με την αναφορά του ότι «Όλες οι δυνάμεις του κόμματος πρέπει συντεταγμένα να εργαστούν για τη διεξαγωγή του διαλόγου με βάση τις συλλογικές αποφάσεις. Είναι ευπρόσδεκτες οι οποίες συμβολές, ατομικές ή συλλογικές από τη πλευρά μελών και στελεχών του Κόμματος. Ζητώ όμως το επόμενο διάστημα όλες οι εκδηλώσεις να αφορούν συντεταγμένες συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και όχι με αναφορά σε επιμέρους απόψεις.»

Τέλος, δεν περνούν απαρατήρητες οι κινήσεις ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν αξιόπιστες τις μετρήσεις που δείχνουν τον Τσίπρα τρίτο σε δημοφιλία πολιτικό αρχηγό, θέλουν ο επικεφαλής της αξιωματική αντιπολίτευσης να λειτουργεί ως «πρωθυπουργός εν αναμονή». Για αυτό το λόγο παράλληλα με τις περιοδείες του στην περιφέρεια, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει το τελευταίο διάστημα και θεσμικές πρωτοβουλίες. Ενδεικτική η χθεσινή του επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΠΟΥ αλλά και το άρθρο του στο Ρolitico.

Πηγή