Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδρύθηκε νέα «κεντρώα» τάση από τον πρώην ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη -«Χαιρετίζω το προοδευτικό Κέντρο», είπε ο Τσίπρας | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ανακοινώθηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση η ίδρυση της νέας τάσης εντός ΣΥΡΙΖΑ, κεντροδεξιάς απόχρωσης, καθώς πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο βουλευτής του κόμματος (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ) Βασίλης Κόκκαλης.

Ανάμεσα στους σημερινούς ομιλητές ήταν και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Αχαΐας Μιλτιάδης Βέρρας, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε «στιγμή προβληματισμού και αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτόν τον τόπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Βασίλης Κόκκαλης ανέγνωσε και δήλωση-καλωσόρισμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας: «Με μεγάλη χαρά πληροφορούμαι την κίνηση δεκάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα να δηλώσουν ”παρών” στη διεύρυνση του κόμματος. […] Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε τη διαδικασία για τη μαζική εγγραφή πολιτών του προοδευτικού κέντρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το βίντεο της παρουσίασης

Οι βασικοί άξονες της νέας τάσης

Οπως αναφέρεται στο κείμενο διακήρυξης, οι βασικοί πολιτικοί άξονες στους οποίους συντάσσονται τα μέλη είναι οι ακόλουθοι:

Ναι σε μια κίνηση δημοκρατικών προοδευτικών πολιτών που εκφράζει τους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου.
Ναι στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ισχυρού κοινωνικού κράτους και Κράτους Πρόνοιας.
Ναι στην ουσιαστική ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντός του πλαισίου που θέτει το κράτος και η κοινωνία για την προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ναι στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση της σχέσης Πολιτείας-Πολίτη με τη δημιουργία μιας αμφίδρομης και υγιούς σχέσης, χωρίς περιθώρια για «πελατειακές» νοοτροπίες.
Ναι στην διαφορετικότητα αντιλήψεων, πεποιθήσεων, ιδεολογιών, κλπ αλλά με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο αλλά και στην κοινωνία και στο κράτος.
Ναι στην πράσινη ανάπτυξη, πράσινη οικονομία, στην οικολογία, στην αειφόρο ανάπτυξη, στη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.
Ναι στην ενίσχυση και θωράκιση της δημόσιας εκπαίδευσης που θα ετοιμάσει τους πολίτες του αύριο με σεβασμό στην αυτονομία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Ναι στην ανάληψη από τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση του ρόλου του εγγυητή της σχέσης πολιτείας-πολιτών με διεκδικήσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ναι στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που εξασφαλίζουν στους πολίτες σε παρόντα χρόνο την υγεία, την περίθαλψη και την ίαση σε τυχόν προσβολή από τον COVID 19, αλλά και την αξιοπρεπή διαβίωση τους.
Ναι στη στήριξη της οικογένειας και στην επιδότηση/ενίσχυση/παροχή κινήτρων στα ζευγάρια που επιθυμούν τη δημιουργία πολυπληθέστερων οικογενειών.
Ναι στον αυστηρό και αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων μας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.
Ναι στην Ελλάδα με μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, που ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, εγκαταλείποντας όμως τη θεωρία περί «δεδομένου» συμμάχου.

Πηγή