Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Με γραμματέα Τζανακόπουλο, εκπρόσωπο Νάσο Ηλιόπουλο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή -Δείτε live την ομιλία Τσίπρα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επικυρώσει την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του Γραμματέα. 

Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης – η οποία θα γίνεται υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, με τα μέλη της ΚΕ μοιρασμένα σε τρεις διαφορετικές αίθουσες – εστιάζεται στο αν θα καταγραφεί και στην κάλπη του ανώτατου οργάνου η ομόφωνη αποδοχή που έτυχε η υποψηφιότητα Τζανακόπουλου στην Πολιτική Γραμματεία της Τρίτης.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Δείτε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

Τζανακόπουλος ευρύτατης αποδοχής

Όπως το iefimerida.gr έχει αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ είναι κοινό μυστικό ότι η ομάδα των “σκληρών Προεδρικών” (Παππάς, Πολάκης, Σπίρτζης) δεν ενθουσιάστηκαν ούτε με την πρόταση Τσίπρα για ανάληψη της θέσης του Γραμματέα από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ούτε, όμως και με την επ΄αόριστον αναβολή του Συνεδρίου.  Ωστόσο, η δυσφορία αυτή δεν εκφράστηκε σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας, ούτε, βεβαίως και σε καμιά επίσημη τοποθέτηση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη αν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν καταγράψει “τσαουσεσκικά ποσοστά” στην ψηφοφορία που θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα δύσκολα αρχίζουν τη Δευτέρα

Τα δύσκολα για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αρχίζουν, πάντως, από τη Δευτέρα καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αφενός το κόμμα συνεχίζει να βρίσκεται δημοσκοπικά αρκετά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, αφετέρου οι συνθήκες της πανδημίας δυσχεραίνουν την υλοποίηση του σχεδιασμού διεύρυνσης και αντιπολιτευτικής κινητοποίησης. Παράλληλα, παραλαμβάνει ένα κόμμα βαθιά διχασμένο, με τις εσωκομματικές προστριβές να έχουν κατέβει σε επίπεδο μεσαίων στελεχών. Ως εκ τούτου, καλείται να αναλάβει ενοποιητικές πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθεί άμεσα το κλίμα, όχι μόνο στην Κουμουνδούρου αλλά και σε επίπεδο νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών. 

Θα πρέπει να θεωρείται, βέβαιο, πάντως, ότι η ανάληψη της θέσης του Γραμματέα από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο θα συνδυαστεί με ευρύτερες αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό κέντρο λήψης και υλοποίησης αποφάσεων. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν σε θέσεις κλειδιά του κομματικού μηχανισμού προωθηθούν νέα ηλικιακά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον νέο Γραμματέα και έχουν συνεργαστεί μαζί του τόσο στη Νεολαία όσο και σε κυβερνητικά πόστα. 

Ανακοινώθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος – Θα έχει και αναπληρωτές

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι του Σαββάτου ανακοινώθηκε και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr πρόκειται για τον Νάσο Ηλιόπουλο. Πρόσωπο ευρείας αποδοχής στο κόμμα, έχει διατελέσει Γραμματέας της Νεολαίας αλλά και υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα παραμείνει και στη θέση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης. Διαατηρεί, επίσης, στενή πολιτική σχέση με τον Δ. Τζανακόπουλο, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για τη λειτουργία του κόμματος. Δίπλα στον Ηλιόπουλο έχουν τοποθετηθεί τρεις αναπληρωτές. Καλπάκης, Καραγιάννη και Νικολαϊδης συνιστούν επιλογές, που σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σηματοδοτούν τόσο τη διεύρυνση όσο και την εμπιστοσύνη σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Τουλάχιστον οι δύο από τους τρεις, πάντως, προέρχονται από τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέργιος Καλπάκης είναι Γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ενώ η Νάντια Καράγιαννη προέρχεται από τον πασοκογενή χώρο, καθώς μέχρι το 2018 ήταν μέλος του ΚΙΝΑΛ. Και οι τρεις αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου είναι μέλη της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ένδειξη της πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα να ενισχύσει το μήνυμα της διεύρυνσης του κόμματος

Ανασχηματισμός από Δευτέρα

Σύμφωνα, πάντως, με όλες τις ενδείξεις ο “ανασχηματισμός” θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν αχρείαστες εντάσεις εντός της Κεντρικής Επιτροπής. Σημειώνεται, πάντως, ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται έντονες παρασκηνιακές διεργασίες αναφορικά με το “σκιώδες υπουργικό”, με τις περισσότερες εξ αυτών να εστιάζουν στο χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Επικρατείας “παίζει” ανάμεσα στο Υποδομών και το Ενέργειας. 

Πηγή