Οικονομικά

Τι γίνεται στις περιπτώσεις θανάτου του δικαιούχου


Μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, βάζοντας τέλος στην αγωνία περίπου 1,150 εκατ. συνταξιούχων.

«Από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας να καταβληθούν τα αναδρομικά, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, σε 1,152 εκατομμύρια δικαιούχους» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN.

Επιβεβαίωσε δε, ότι δικαιούχοι των αναδρομικών είναι και οι κληρονόμοι, σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου. Πρόκειται περίπου για 172.222 περιπτώσεις. Οι σχετικές αιτήσεις θα υποβληθούν μετά τις 29 Οκτωβρίου, με τα χρήματα να καταβάλλονται έως τα τέλη του 2020.

Ο κ. Βρούτσης, παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα, ακατάσχετα και δεν δεσμεύονται ούτε συμψηφίζονται μ’ άλλες βεβαιωμένες οφειλές, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι λάβουν τα αναδρομικά, τα οποία αφορούν αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 για την περίοδο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016, οφείλουν να παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις. 

Από το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, περίπου 892 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν σε συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.  Το ύψος κυμαίνεται από 550 έως 7.800 ευρώ μικτά για κάθε συνταξιούχο.

naftemporiki.gr

Πηγή