Πολιτική

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη στον Τζο Μπάιντεν: «Ενωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Στον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στη στήριξή του κατά της απόφασης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης στο μνημείο της Ροτόντας για το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια αναφορά που ασφαλώς έχει τη σημασία της, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, όπου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν αναμετράται με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ροτόντα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «αποτελεί σήμερα τοπόσημο μιας δυναμικής μητρόπολης, που είναι υπερεθνικός βαλκανικός πόλος. Κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, με ένα άλλο κορυφαίο σύμβολο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, την Αγία Σοφία. Είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις χθες ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφιος πρόεδρος, Joe Biden, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της σε τέμενος. Κάλεσε την Τουρκία, με ρητό τρόπο, να επαναφέρει τον χαρακτήρα της ως μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020 ο Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει τον Ρετζέπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος είχε εκφράσει τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

Πηγή