Υγεία

Το υπουργείο Οικονομικών αρνείται συνάντηση με τα διαγνωστικά εργαστήρια


Οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα γνωστά μας πλέον Rebate και Clawback, απασχολούν έντονα, καθώς, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών όλης της χώρας, φέτος έχει ελαττωθεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών τους ενώ τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν ανεπηρέαστα.

Οι εκπρόσωποι των: Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) & Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), έχουν ζητήσει συνάντηση για το θέμα με το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας στήριξη για να επιτελέσουν το έργο τους, Ωστόσο, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει αρνηθεί επανειλημμένα να συναντηθεί μαζί τους.

Τα διαγνωστικά ζητούν να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της ΠΦΥ για το 2020 για να ελαττωθεί το clawback σε βιώσιμα επίπεδα και η πλήρης κατάργηση του εν συνεχεία, όπως υπήρχε και προεκλογική δέσμευση, ενώ αντί αυτού παρατείνεται το clawback μέχρι το 2024.

Ο κλάδος όπως λένε, έχει βάλει πλάτη τα τελευταία 10 χρόνια στηρίζοντας την Δημόσια Υγεία και εν μέσω πανδημίας θα συνεχίσει να βάζει παραμένοντας οι ιατροί πιστοί στον όρκο τους.

Συγκεκριμένα, ο κλινικο-εργαστηριακός κλάδος των ιατρών υφίσταται από το 2013 ένα άνευ προηγουμένου κούρεμα των δεδουλευμένων του (οι ιατρικές πράξεις παραμένουν σε τιμές του 1991) με τα γνωστά Rebate και Clawback. Στην πράξη υφίσταται κούρεμα έως και 65% των δεδουλευμένων μας ενώ υποχρεούμαστε να κάνουμε όλες τις εξετάσεις, σε επίπεδα κάτω του κόστους σε μερικές εξ’ αυτών. Ενδεικτικά αναφέρουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών,  η γενική αίματος αμείβεται με λιγότερο από 2 ευρώ, η δοκιμασία κοπώσεως με 14 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος με 2,5 ευρώ.

Τα διαγνωστικά ένα χρόνο πριν την πανδημία είχαν επισημάνει ότι το 2020 αν δεν ληφθούν μέτρα πολλά ιατρεία και εργαστήρια θα κλείσουν λόγω οικονομικής αδυναμίας να λειτουργήσουν.

Το οφειλόμενο ποσό clawback που φτάνει τα 740 εκατ. € των ετών 2013 έως 2019 από τους φορείς ΠΦΥ ισούται με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ 2 ετών για τη διάγνωση, θα εισπραχθεί το επόμενο διάστημα σε 120 άτοκες δόσεις, μέτρο θετικό μεν του υπουργείου Υγείας που έδωσε προσωρινή  μικρή ανάσα ρευστότητας, που υπερκαλύπτεται όμως από την αναγγελία προείσπραξης του clawback του 2020 σε 12 δόσεις.

Ο συνδυασμός της παρακράτησης των 120 δόσεων του 2013-2019 και του clawback του 2020 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας θα είναι η χαριστική βολή για τον κλάδο.

Ανθή Αγγελοπούλου

Πηγή