Πολιτική

Τουρκικά παιχνίδια με γεωτρύπανο νότια του Καστελλορίζου -Στις Βρυξέλλες σήμερα οι νέες τουρκικές προκλήσεις | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Με δύο πλοία πλέον η Τουρκία, την ώρα που οι προκλήσεις της αναμένεται να τεθούν στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής, συνεχίζει τις έρευνες νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Στην διάρκεια της νύχτας, το Oruc Reis παρέμενε νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, έχοντας κλείσει μάλιστα τους πομπούς του από τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ένα από τα τουρκικά γεωτρύπανα, το Kanuni, είχε ξεκινήσει πορεία από το λιμάνι Tasucu στη Μερσίνη. Αρχικός προορισμός ήταν το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης., ωστόσο στην διάρκεια της νύχτας το πλοίο συνέχιζε να πλέει νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και τις πρώτες πρωινές ώρες, συνεχίζει την πορεία του νοτιοδυτικά και σχετικά κοντά στο Oruc Reis.

Οπως φαίνεται από τον χάρτη κίνησης του marinetraffic, το πλοίο κινείται με ταχύτητα 4.1 κόμβων, έχοντας μειώσει την ταχύτητα σε σχέση με τους 7 κόμβους που κινούνταν τα μεσάνυχτα, αλλά συνεχίζοντας την πορεία του με κατεύθυνση δυτική πλέον, σε απόσταση περίπου 60 μιλίων από τα νότια της Ρόδου.

Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz.

Θέτει το θέμα
των προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής ο
Μητσοτάκης

Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει εκ νέου το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα. Ο πρωθυπουργός, θα κάνει αρχικά μία αναφορά στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) στην συνεδρίαση του ΕΛΚ και εν συνεχεία στις 16:00 στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Αν και η ατζέντα της Συνόδου άλλα ζητήματα, όπως η κρίση της πανδημίας, το κλίμα και το Brexit, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει από σήμερα το ζήτημα (αύριο αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως αυτό με την Ανατολική Μεσόγειο), κάτι που προανήγγειλε και ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «σοβαρότατη κλιμάκωση» το γεγονός ότι το «Oruc Reis» πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο.

Πού
στοχεύει η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στόχος της Αθήνας είναι να πάρει μια αυστηρή σύσταση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι το οποίο θα ανοίγει τον δρόμο για συνέπειες κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Και αυτό δεδομένου ότι η Γερμανία, παρά τις αυστηρές συστάσεις που απευθύνει στην Αγκυρα, με τον Χάικο Μάας να δηλώνει από την Αθήνα πως το Βερολίνο είναι πολύ «ενοχλημένο» με την Τουρκία, φαίνεται να απορρίπτει τώρα, σε αυτήν τη φάση, την επιβολή κυρώσεων. Κυβερνητική πηγή από το Βερολίνο έλεγε χαρακτηριστικά στο Reuters πως «είναι απίθανο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία» αυτό το διήμερo.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. την ίδια ώρα, ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι «θα δείξει» αν θα υπάρξει ειδική παράγραφος στα συμπεράσματα, καταδικάζοντας την Τουρκία. Είπε ακόμη ότι η ΕΕ «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει πριν από τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Πηγή