Πολιτική

Βουλή: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη μάσκα -Οι θεωρίες Βελόπουλου που προκάλεσαν την αντίδραση Μητσοτάκη | ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Η συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βουλή είχε πολλές πτυχές, από οικονομικές μέχρι υγειονομικές, με το θέμα της χρήσης μάσκας να μην απουσιάζει από τη συζήτηση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της χρήσης μάσκας, με μόνο τον Κυριάκο Βελόπουλο να αναπτύσσει τις δικές του θεωρίες, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση Μητσοτάκη.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη χρήση μάσκας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι το κύριο όπλο για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό

«Εχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Οπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας, χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από έναν περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

«Ολοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο, ιδίως σε εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για τη μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Ολοι μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τον ιό. Και εκεί που η μάσκα δεν θεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το κύριο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, αλλά και άλλες εποχικές ασθένειες. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια», είπε.

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας σε νεαρές ηλικίες, είπε ότι αυτή είναι η εισήγηση και των ειδικών και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδιά 3, 4, 5 ετών τα οποία πάσχουν από βαριές ασθένειες και τα οποία είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκα 2-3 χρόνια. «Η μάσκα είναι μια μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Εάν δεν θέλουμε να πάμε σε κάτι που θα προσομοιάζει με ένα δεύτερο lockdown, είναι το μόνο μέτρο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Το κίνημα εναντίον της μάσκας είναι ένας κοινός εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε

Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε για τη μάσκα και το κίνημα εναντίον της μάσκας, ενώ έκανε κριτική στην κυβέρνηση και απαντούσε ουσιαστικά στον κ. Μητσοτάκη επί πολιτικών θεμάτων. Κάπου εκεί, στην τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «το κίνημα εναντίον της μάσκας είναι ένας κοινός εχθρός, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Γεννηματά: Καμπάνια για τη χρήση μάσκας

Με αφορμή τις θεωρίες συνωμοσίας και τις αντιδράσεις κατά της μάσκας, η κ. Γεννηματά ζήτησε καμπάνια ενημέρωσης τόσο για το εμβόλιο όσο και για τη χρήση της μάσκας.

«Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου, αλλά χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης και υπέρ της μάσκας. Είναι αδιανόητα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Πρέπει να χτυπηθεί αυτή η λογική της θεωρίας συνωμοσίας μια και έξω στον τόπο. Μία λογική που ξεκίνησε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης», τόνισε.

Κουτσούμπας: Ανορθολογισμός το «όχι στη μάσκα»

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση και λέγοντας ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει πάρει έγκαιρα μέτρα, ανέφερε ότι έτσι θα έκλεινε και η «πόρτα σε διάφορες τέτοιες θεωρίες συνωμοσιολογίας, που έλεγα πριν, στον ανορθολογισμό, που στα σχολεία μπορεί να εμφανιστούν με το ”όχι στη μάσκα” και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «μαζέψει» τα στελέχη του, όπως τον Αδωνι Γεωργιάδη, που βάζει στο ίδιο τσουβάλι το «όχι στη μάσκα» με το «όχι στο ΝΑΤΟ, όχι στην ΕΕ», τονίζοντας «από πού κι ως πού μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι ο ανορθολογισμός, ο αποπροσανατολισμός, η συνωμοσιολογία, με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, είτε συμφωνεί κανείς με αυτές είτε διαφωνεί;».

Βελόπουλος: Επιφυλάξεις για τη χρήση μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη χρήση μάσκας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και μολονότι φρόντιζε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να τονίζει ότι δεν είναι κατά της χρήσης μάσκας γενικά, αμέσως μετά παρουσίαζε επιχειρήματα κατά της χρήσης της! Ολα αυτά, σε συνδυασμό με όλα όσα είπε στην ομιλία του για το εμβόλιο, προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου:

«Θέλω να πω κάτι στους κυρίους της ΝΔ και τον πρωθυπουργό. Η λέξη επιστήμη προέρχεται από το ρήμα επίσταμαι, που σημαίνει γνωρίζω καλά, είμαι 100% βέβαιος. Και το λέω αυτό για τις μάσκες. Κάνατε αγώνα να τις επιβάλετε. Δεν είμαι εναντίον της μάσκας ή εναντίον της υγείας των πολιτών. Ομως μιλάμε για παιδιά κάτω των 12 ετών. Και όταν κάποιος διαφωνεί με αυτά που λέτε, διαφωνεί με το σύστημα, αμέσως του βάζετε την ετικέτα ”ψεκασμένος”. Δηλαδή, η άλλη άποψη πρέπει να ενοχοποιηθεί και να υπάρχει μόνο μία άποψη. Μα αυτή είναι η βασική αρχή του φασισμού. Εμείς δεν λέμε ”ναι” ή ”όχι” στις μάσκες, αλλά για τα παιδιά 12 ετών και κάτω έχω ερωτήματα. Εξω τις προάλλες διαμαρτύρονταν οι γονείς. Αυτοί που έχουν παιδιά. Δεν έχουμε εμείς δίκαιο και αυτοί άδικο. Παρεμπιπτόντως, να πω ότι στο Ηράκλειο η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία και ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη, ενώ στη Μόρια και στη Χίο, που έκαναν πορείες οι λαθρομετανάστες, δεν ασκήθηκαν διώξεις».

«Να επανέλθω στο ζήτημα των μασκών. Σύμφωνα λοιπόν με τον ΠΟΥ, η μάσκα δεν είναι απαραίτητη για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Πρέπει στη χρήση της να υπολογίσουμε το αντίκτυπο στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη. Εγώ φορούσα τη μάσκα επί 4 ώρες και κοκκίνισαν τα μάτια μου, λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Ενα 7χρονο παιδάκι που δεν θα μπορεί να αντέξει τη μάσκα τι θα γίνει; Θα κάνει ο δάσκαλος τον αστυνόμο; Τα παιδιά επιβάλλεται να βλέπουν τις εναλλαγές στις εκφράσεις των δασκάλων τους. Πώς θα τις δουν με τη μάσκα; Επιχειρηματολογώ για να σας αποδείξω ότι δεν είναι σωστό αυτό που λέτε. Τα παιδιά χρειάζονται τη συναισθηματική ανάπτυξη και χρειάζεται να βλέπουν στο στόμα του δασκάλου την άρθρωση. Πώς θα μιλά ο δάσκαλος με τη μάσκα και θα αντιλαμβάνονται τα παιδιά; Πώς θα επικοινωνεί με τα παιδιά; Πώς θα επικοινωνεί το 7χρονο με τον δάσκαλο; Οταν ένα παιδί φορά μάσκα δεν μπορεί να έχει στραμμένη την προσοχή του στην τάξη. Είναι ανέφικτο. Ενα παιδί που έχει προβλήματα στην ακοή πώς θα αντιληφθεί τι λέει ο δάσκαλος; Πώς θα ακούσει με τη μάσκα;».

«Ακούστε τώρα τι γίνεται σε άλλες χώρες. Σε Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα. Στην Πολωνία δεν είναι υποχρεωτική στην σχολική αίθουσα. Σε Αγγλία, Σκωτία και Ιρλανδία οι μαθητές φορούν τη μάσκα μόνο στους κοινόχρηστους χώρους και εάν επιβληθεί lockdown. Στην Γαλλία μάσκα φορούν οι μαθητές άνω των 11 ετών. Από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πάνω».

«Ο ΠΟΥ τον Φεβρουάριο του ’20 κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο επισημαίνει ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν. Πείτε μας αν ένα παιδάκι έχει συμπτώματα ποιο είναι το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί; Θα το απομονώσουμε; Θα του δημιουργήσουμε σύμπλεγμα; Αντιλαμβάνεστε τι πάει να γίνει; Δεν έχω πρόβλημα με τις μάσκες, εσείς έχετε πρόβλημα με την πραγματικότητα. Οι γονείς ανησυχούν για τις μάσκες. Και εσείς δεν μπορείτε να τους λοιδορείτε και να τους λέτε ψεκασμένους».

«Πάμε και σε όσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς διάφοροι επιστήμονες. Σύψας: Οι μάσκες δεν προστατεύουν. Σε 2 με 3 ώρες η μάσκα θα γεμίσει με ιδρώτα και σκόνη. Η μάσκα προστατεύει μόνο τον πάσχοντα. Δεν προστατεύει τα παιδιά. Πρέπει να δούμε τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη. Και μόλις χθες, το ίδιο άτομο, δήλωσε: Η μάσκα βοηθάει. Είναι απολύτως απαραίτητη. Να μη χαλαρώνουμε. Μέχρι πριν μια εβδομάδα έλεγε άλλα. Σήμερα λέει κάτι άλλο, γιατί κάποιος του έστειλε ένα χαρτί, κάποιος του μίλησε ή έλαβε επιφοίτηση από τον Θεό».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη για νέα τηλεοπτική καμπάνια, όπως αναγνώρισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «πόσω μάλλον όταν ακούγονται και σε αυτή την αίθουσα απόψεις που δεν απέχουν από ακραίες θεωρίες. Ο λόγος σας, κύριε Βελόπουλε, ήταν ευθεία αμφισβήτηση των οδηγιών των ειδικών», τόνισε, και πρόσθεσε: «Είπατε ευθέως για τη μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες. Σας το ξαναλέω ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6-7 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Εχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και τη φορούν συνεχώς. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τους ειδικούς, και αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα που θα μοιάζουν με νέο λοκ ντάουν πρέπει να τηρούμε το μέτρο. Η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει και αυτό είναι απλή λογική. Η μάσκα προστατεύει από τα σταγονίδια».

Στη δευτερολογία του ο κ. Βελόπουλος επέμεινε στην άποψη για μη χρήση μάσκας από παιδιά κάτω των 12 ετών, αναφέροντας ωστόσο ότι «δεν είπαμε ”όχι” στη μάσκα».

Πηγή